NOVI PROSTOR ZA DRAMU

Predstave zagrebačkog HNK uskoro više nećemo gledati na Trgu Republike!

07.09.2017 u 09:01

Bionic
Reading

Nakon dugogodišnjih vapaja iz zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta zbog nemogućih uvjeta rada i traženja mogućnosti za otvaranje nove scene tog najvećeg nacionalnog kazališta čini se da je konačno pronađeno rješenje: Nova scena zagrebačkog HNK bit će smještena u velikoj dvorani od 5000 kvadrata u zapadnom dijelu zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice, koja od izgradnje do danas nijednom nije bila u funkciji

Kako saznajemo u Ministarstvu kulture, razmatrali su se različiti prostori u Zagrebu, a ovim rješenjem ne samo da će se riješiti ključno pitanje za razvoj HNK u Zagrebu, nego će se otvoriti i brojne mogućnosti suradnje između središnje nacionalne knjižnice i njenih programa te nacionalnog kazališta. Predviđeno je da u staroj zgradi nastave djelovati Opera i Balet, a nova kazališna dvorana bit će namijenjena za Dramu.

'Potraga za adekvatnim prostorom za drugu scenu HNK traje desetljećima i iznimno sam zadovoljna time što se konačno našlo rješenje za drugu scenu HNK. U postojećem modelu kazališne zgrade, u kojoj tri ansambla, dakle Drama, Opera i Balet, rade u jednoj pokusnoj dvorani i izvode predstave na jednoj sceni, bilo je apsolutno nemoguće raditi', kaže intendantica HNK Dubravka Vrgoč, dodajući da takav model ne postoji više nigdje u Europi.

'Naša velika pokusna dvorana zapravo je mala i zato su se probe za zahtjevnije predstave Opere i Baleta, koje uključuju orkestar i zbor, morale održavati na velikoj sceni. Zbog toga se nisu mogle održavati redovne izvedbe repriznih naslova, što je otežavalo i opterećivalo funkcioniranje kazališta. Takva organizacija dovela je do toga da se neki projekti zbog manjka prostora i termina jednostavno nisu mogli realizirati. Primjerice, ove sezone morali smo iznajmljivati prostor za pokuse u Muzičkoj akademiji, Hrvatskom glazbenom zavodu, Sceni Travno, Zagrebačkom velesajmu i dvorani Lado kako bismo oslobodili veliku scenu za redovne izvedbe i tako realizirali program. Nova scena HNK u NSK-u realno je rješenje i omogućit će nam kvalitetniji rad, a time i bolje predstave. Premda će taj prostor u NSK-u prvenstveno biti prenamijenjen za Dramu, tamo će se moći priređivati i razni drugi događaji te gostovanja drugih kazališnih kuća', istaknula je intendantica HNK Dubravka Vrgoč.

Riječ je o velikoj dvorani od čak 5000 kvadrata u zapadnom dijelu zgrade NSK koja je godinama bila neiskorištena i zjapila je prazna. Do sada je bilo nekoliko pokušaja njezine revitalizacije, čak se govorilo o smještanju kongresnog centra u tom prostoru, međutim niti jedna od ideja nije se realizirala.

Analiza stručnog tima, u kojem su bili intendantica HNK Dubravka Vrgoč, zatim akademik Vladimir Neidhardt, jedan od arhitekata zgrade NSK, i dugogodišnji scenograf Petera Brooka Jean Guy Lecat, specijaliziran za uređenja i prenamjene kazališta, pokazala je da se ta dvorana može prenamijeniti u kazališnu dvoranu, naglasili su u Ministarstvu kulture.

  • +3
HNK se seli u NSK, a ovo je dio zgrade koji će biti prenamijenjen u kazališnu dvoranu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Dvorana bi vjerojatno imala kapacitet od oko 500 sjedala i njena unutrašnjost bi se trebala u potpunosti prilagoditi suvremenim kazališnim zahtjevima. Jedna od prednosti te nove scene odnosi se i na činjenicu da NSK ima veliki parking, što bi gledateljima uvelike olakšalo posjećivanje predstava, naglasila je Dubravka Vrgoč.  

Premijer Andrej Plenković još je u srpnju u Jutarnjem listu najavio adaptaciju nove scene HNK u NSK-u, ističući kako će taj projekt omogućiti bolju iskorištenost kapaciteta tri ansambala HNK, Opere, Baleta i Drame, ali i publici donijeti veći broj predstava. 

  • +9
Izložba o 120 godina zgrade HNK otvorena je 2016., a prikazivala je kronologiju zgrade na današnjem Trgu Republike Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Ujesen će se pristupiti izradi idejnog, potom i izvedbenog projekta, a u cijelu priču uključit će se i Grad Zagreb kao jedan od osnivača HNK. Kako saznajemo, razmatraju se različiti načini financiranja, posebice povlačenje novca iz fondova EU-a, što bi omogućilo i obnovu postojeće kazališne zgrade te spremišnih prostora u Adžijinoj ulici, no o svim detaljima Ministarstvo kulture i HNK će obavijestiti javnost tijekom rujna.