večeras

Predstava 'Majka' premijerno na novoj maloj sceni u Kazalištu Gavella

20.12.2023 u 11:18

Bionic
Reading

Predstava 'Majka', prvi dio proslavljene trilogije Floriana Zellera u kojoj su još 'Otac' i 'Sin', premijerno će se izvesti u srijedu na novoizgrađenoj maloj sceni Kazališta Gavella, 'Maloj Gavelli', u režiji Enesa Vejzovića

Taj dramski tekst francuskog romanopisca, dramatičara, scenarista, kazališnog i filmskog redatelja na pozornici zagrebačkog kazališta će igrati u koprodukciji Kazališta Gavella i Ludens teatra.

Iz "Gavelle" kažu kako je "Majka" izuzetan glumački materijal, potresna studija karaktera ispisana u inventivnoj dramaturškoj matrici u kojoj se isprepliću doživljeno i zamišljeno, (ne)ostvareno i izmaštano, u atmosferi "rastuće napetosti i čudnovatog ozračja".

Zeller je debitirao kao 22-godišnjak romanom "Umjetni snijeg", a svojim trećim romanom, "Zavodljivost zla", ušao u odabir za Prix Goncourt te osvojio prestižnu Prix Interallié. Desetak dramskih tekstova dosad mu je prevedeno na 50-ak jezika i igralo u isto toliko zemalja, a neke od njih i proglašene vrhuncima nove dramske književnosti 21. stoljeća.

Drame "Majka" i "Otac" osvojile su Molièreovu nagradu za najbolju dramu za 2011., odnosno 2014. godinu, dok je "Sin" naišao na izuzetnu recepciju publike i kritike, podsjeća se u najavi.

Razne produkcije Zellerovih tekstova na londonskom West Endu i newyorškom Broadwayu višestruko su nagrađivane, a djela smještana među najbolje u suvremenom europskom dramskom pismu, ponajprije zbog svojeg emocionalnog naboja, glumstvenosti, atmosfere, dodaje se.

Enes Vejzović je diplomirao glumu na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a u "Gavelli" debitirao u "Zlatnom teletu" Iljifa i Petrova. U ansamblu tog kazališta je od veljače 2002. godine, odigravši više od 40 naslova, od onih nastalih po klasičnim dramskim i proznim djelima, do tekstova suvremenih pisaca.

Nastupao je i u predstavama Teatra &TD, Kazališta Virovitica, Glumačke družine Histrion, Teatra Exit, Dubrovačkih ljetnih igara, a za svoj je glumački rad višestruko nagrađivan. Imao je niz uloga u igranim filmovima, televizijskim serijama i radijskim dramama, te tridesetak sinkronizacija, dok je kao autor i redatelj u "Gavelli" debitirao dramskom instalacijom "Obavezan smjer" praizvedenom 2020. u Tunelu Grič.

U predstavi "Majka" glume Bojana Gregorić Vejzović, Matija Gašpari, Amar Bukvić i Tena Nemat Brankov. Scenografiju potpisuju Enes Vejzović i Marita Ćopo, kostime Marita Ćopo, autor glazbe je Šimun Matišić, a oblikovanje svjetla Zdravko Stolnik.

Predstava će igrati još 21., 22., 29. prosinca te 2., 16. i 23. siječnja.