SLUČAJ BOGDANIĆ

Predsjednica Kazališnog vijeća HNK Split podnijela ostavku

23.06.2016 u 18:54

Bionic
Reading

Predsjednica Kazališnog vijeća splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Inge Tomić Koludrović potvrdila je u četvrtak kako je podnijela ostavku na tu dužnost jer je nezadovoljna očitovanjem ministra kulture Zlatka Hasanbegovića o 'slučaju' v.d. ravnatelja Baleta Dinka Bogdanića nakon što je njegovo razrješenje nedavno zatražio intendant splitskog HNK Goran Golovko

'Podnijela sam neopozivu ostavku na dužnost predsjednice Kazališnog vijeća i članice tog vijeća nakon što je stiglo pismo ministra Hasanbegovića po kojem bi Kazališno vijeće trebalo odobriti ono što je intendant Golovko predložio u vezi Bogdanića', rekla je Tomić Koludrović u izjavi za Hinu. Dodala je kako je ministrovo pismo 'takve razine da ne želi s njim polemizirati'.

Indendant splitskog HNK Goran Golovko krajem svibnja ove godine predložio je Bogdanićevo razrješenje na temelju prijave balerine Tee Jelić, zbog, kako je navela, povrede dostojanstva zaposlenika.

Tada je Inge Tomić Koludrović rekla da će Kazališno vijeće zatražiti mišljenje od Ministarstva kulture zbog tih okolnosti u vezi s prijavom protiv Bogdanića i prijedlogom indendanta Golovka da se v.d. ravnatelja Baleta splitskog HNK razriješi dužnosti.

U povodu prijedloga odluke o razrješenju vršitelja dužnosti Baleta HNK Split Ministarstvo kulture je 14. lipnja dalo mišljenje kojim je, kako se navodi u odgovoru na upit Hine, sve dionike pozvalo da postupaju u okviru i u skladu sa svojim zakonskim ovlastima te je podsjetilo na dosadašnju praksu i nužnost suradnje intendanta i Kazališnog vijeća radi osiguravanja zakonitosti rada kazališta.

'U svezi s rješavanjem nastalog problema Ministarstvo kulture pozvalo je Kazališno vijeće da što žurnije odluči o intendantovu prijedlogu o razrješenju vršitelja dužnosti Baleta, postupajući pri tome u okviru svojeg djelokruga rada određenog Statutom HNK', ističu iz Ministarstva.

Bogdanić je pod opomenom pred otkaz još od 18. prosinca prošle godine, zbog vrijeđanja rumunjske balerine Alexandre Bertee početkom prosinca na pokusu 'Orašara'.

Alexandra Bertea je Bogdanića prijavila Vijeću zaposlenika i sindikatu zbog vikanja i vrijeđanja, te je o svemu obavijestila rumunjskoga veleposlanika u Zagrebu koji je od intendanta Gorana Golovka zatražio očitovanje, a isto je zatražilo i Ministarstvo kulture. Kazališno vijeće potom je odlučilo da se Dinku Bogdaniću, koji joj se ispričao zbog incidenta, izrekne opomena pred otkaz.