POČETAK SEZONE U RIJECI

Praizvedena opera 'Casanova u Istri' Alfija Kabilja

04.10.2009 u 09:45

Bionic
Reading

Komična opera 'Casanova u Istri' Alfija Kabilja praizvedena je u subotu navečer u Hrvatskome narodnom kazalištu 'Ivana pl. Zajca' u Rijeci čime je otvorena sezona 2009./2010. u toj kazališnoj kući te započela glazbeno-muzikološka manifestacija Zajčevi dani

Kratki libreto za tu operu napisao je prije desetak godina izvorno Alfi Kabiljo, a proširio ga je književnik Drago Orlić. Redatelj opere je Krešimir Dolenčić, a izvedbom je ravnao Ivo Lipanović. Nastupili su Ivica Čikeš, Voljen Grbac, Davor Lešić, Kristina Kolar, Siniša Štork i drugi. Scenograf je Dalibor Laginja, kostimografkinja Doris Kristić, a svjetlo je oblikovao Deni Šesnić.

Radnja opere zbiva se u Veneciji, Poreču i Vrsaru 1776. godine, a razvijena je na temelju Casanovine napomene o posjetu Poreču i Vrsaru u 'Memoarima'.

Alfi Kabiljo rodio se u Zagrebu 1935. godine, gdje je završio Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog. Kompoziciju je usavršavao u Parizu, a diplomirao je arhitekturu. Skladao je za kazalište, film i televiziju, a autor je mnogobrojnih zabavnih pjesama i šansona te orkestralnih, komornih i solističkih djela. Njegovi mjuzikli najizvođeniji su u Hrvatskoj, a prednjači 'Jalta, Jalta' s više od 1.000 izvedaba. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, među kojima su nagrade 'Josip Slavenski', 'Status', 'Boris Papandopulo' i dvije pulske 'Arena' te 'Porin' za životno djelo.

U sklopu Zajčevih dana 2009. na programu je, osim 'Casanove u Istri', , simfonijski koncert Riječke filharmonije u povodu 200. godišnjice smrti Josepha Haydna, opera za djecu 'Pčelica Maja' Brune Bjelinskog te opera 'Sunčanica' Borisa Papandopula. Ovogodišnja manifestacija posvećena je Lovri pl. Matačiću u povodu 110. obljetnice njegova rođenja.