TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Potraga': Zašto RTL unaprijed komada emisiju koja obećava?

  • 25.04.2017 u 11:20

  • Bionic
    Reading

    Nakon najava za novi RTL-ov istraživački magazin 'Potraga' čovjek se morao zapitati: 'Kako će im, dovraga, uspjeti snimati takvu emisiju za svaki radni dan?' Ako prva emisija nije bila iznimka od ostatka serijala, dobili smo odgovor - nije riječ o MAGAZINU, nego o jednom istraživačkom prilogu svaki dan.

    Prije svega, jedna trivijalna napomena, nastala iz osobne frustracije. Bi li domaći televizionari mogli, lijepo molim, prestati sa sličnim nazivima emisija na P? Imamo 'Provjereno', imamo 'Potragu', imamo - doduše, sasvim drugačiju 'Potjeru' i sad nam još samo fali nekakva 'Pokora' da do kraja teksta počnem u napadaju zbunjenosti pisati 'Popara'. Rekoh, prigovor je trivijalan i ne govori zapravo ništa o kvaliteti emisije, ali možda bi se pri osmišljavanju novih projekata trebalo mrvicu razmisliti o tome da te ljudi, čisto iz navike, ne pobrkaju s kvizom na HTV-u ili tako nečim.

    E, a sad hajdemo o 'Potrazi', novom RTL-ovu dnevnom istraživačkom magazinu koji je s emtiranjem počeo sinoć. Očito na krilima popularnosti svojeg relativno novog, reformiranog i rebrandiranog informativnog programa, RTL je odlučio u svoj program uvesti još jednu emisiju koja bi se bavila domaćom svakodnevicom. Pohvalna ideja, nema što, tim više što je najavljivana kao istraživačko-novinarski projekt, pa još k tome i kao emisija koja će se baviti plemenitim stvarima kao što su ljudska prava, razotkrivanje korupcije i slično. Vodi je i ekipa predvođena, između ostalih, Dankom Derifaj, koja je donedavno radila za hvaljenu emisiju 'RTL Direkt', dakle, u najavi sve zvuči dobro.

    Moram priznati da me ispočetka u najavama zbunjivalo to što sam vidjela da će 'Potraga' u programu RTL televizije ići svaki radni dan. 'Boktemazo!', kliknula sam si u brk od iznenađenja. Jest da smo zemlja u kojoj bi se o svakodnevnim nepravdama i bizarnostima mogao snimati 24-satni reality show, ali da se baš svaki dan u udarnom terminu može snimiti magazin s istraživačko-novinarskim prilozima - to mi je zvučalo malo preambiciozno. I baš me zanimalo kako će to izvesti. Kako će izbjeći to da već nakon desete, dvadesete, pa možda i već nakon treće emisije ne počnu s blentavim temama tipa: 'KAKO VAS GAĆE KUPLJENE NA PLACU MOGU UBITI IZ ZASJEDE?'

    Sudeći prema prvoj emisiji - a ne znam je li ona iznimka od ostatka koji će nam se nuditi svaki dan u programu RTL-a ili će sve biti istoga formata - problem svakodnevne proizvodnje istraživačkog magazina riješen je tako što će se svaki dan u tom magazinu obrađivati po jedna tema. Dakle, ono što se na drugim televizijama naziva magazinom, traje kojih sat vremena i najčešće je zbirka raznih priloga, na RTL-.u su razlomili u pet epizoda - svaku za jedan dan u tjednu. Svaka 'Potraga' (opet sam skoro napisala 'Potjera') traje petnaest minuta i sadrži, dakle, jedan istraživački prilog. Možda je se onda ne bi trebalo zvati dnevnim istraživačkim magazinom, nego dnevnim istraživačkim prilogom ili epizodom tjednog istraživačkog magazina, istraživačkim intermezzom do sljedećeg reality showa ili tako nešto.

    Danka Derifaj već od ranije je poznata po istraživačkim prilozima

    Mislim da razumijem odakle potječe takav pristup, premda, naravno, uvijek postoji mogućnost da se varam. RTL je televizija na kojoj se - sudeći po većini ostatka programa - generalno procjenjuje da gledatelji imaju sposobnost koncentracije zlatne ribice pa se u emisijama koje traju dulje od 15 minuta (giganti kao 'Život na vagi', 'Ljubav je na selu' i slično) sadržaj redovito sjecka na ultrakratke djeliće između kojih se pušta glazba za opuštanje moždanih vijuga. Kada razmišljaš tako, onda te sigurno frka da gledtelji neće moći izdržati dulje od 15 minuta uz nešto tako teško i ozbiljno kao što su prilozi istraživačkog novinarstva. Emitiraš li onda takvu emisiju jedanput tjedno, s, primjerice, četiri priloga od po 15 minuta, mogli bi ti otići od televizora nakon prvoga. Bolje im je onda svaki dan servirati jedan, da ne izgube interes!

    Jesu li s takvim pristupom u pravu i hoće li ih zbog toga gledatelji pozornije pratiti, češće ih imati na umu i ne zaboravljati ih - što bi mogli da se emitiraju jedanput tjedno - ne znam, vidjet ćemo. To vjerojatno ovisi i o kvaliteti tih dnevnih priloga, pa i o atraktivnosti tema koje će se u njima obrađivati. Sinoć je tako obrađena tema arsena u vodi u Komletincima, gdje je ekipa emisije uzimala uzorke kose tamošnjih stanovnika i analizirala ih, da bi vidjela koliko im se arsena nagomilalo u tijelu. Riječ je o važnoj temi i ozbiljnom upozorenju jer su stanovnike tog mjesta takvog vodom napajali skoro trideset godina i netko je zbog toga morao podići buku. Nemam prigovora na odabir, a i riječ je o temi kakva obično i jest primjerena takvim emisijama na komercijalnim televizijama, primjerice, u 'Provjerenom'.

    Što se pak samog stila obrade teme tiče, prvi prilog 'Potrage' upravo je i nalikovao nekoj varijanti priloga iz 'Provjerenog', ali s primjesama RTL-ovskog stila koji za sve mora imati nekakvi popularno-glazbeni soundtrack u pozadini, kao da je riječ o 'Krim timu' ili tako nekoj gluposti, a ne o istraživačkom novinarstvu. Nisu u tome usamljeni, naravno, viđala sam takve priče o teškim problemima, golemim nepravdama i akutnim društvenim problemima popraćene zvukovima nekog jeftinijeg hita One Directiona ili nekog sličnog izvođača i na drugim komercijalnim televizijama, domaćim i stranim, ali se unatoč tome ne uspijevam naviknuti na to. To mi je otprilike isto kao da, ne znam, u Dnevniku HTV-a uz neki prilog o sjednici Sabora opale malo Miše Kovača ili Thompsona u pozadini. No dobro. Ako to ostane jedini problem, neka ga.

    Još ćemo vidjeti kako će se dalje razvijati 'Potraga', hoće li se njezino komadanje na epizode isplatiti ili će se zbog toga razvodniti, hoće li se baviti važnim i plemenitim temama bez obzira na njihove razmjere ili će se morati svesti na one gaće s placa. Tek su počeli, treba im dati malo prostora, posebice kada pokušavaju pronaći svoje mjesto u programu koji inače obiluje sadržajem za ubijanje mozga i sediranje bilo kakve kritičke misli u gledatelja. Oprezno ću zato reći da je pojava 'Potrage' načelno pozitivna stvar za RTL. I već ću u sljedećoj rečenici izraziti bojazan da ću zbog te svoje tvrdnje vrlo brzo zažaliti. Jer iskreno rečeno, sama činjenica da se za takvu emisiju našlo samo 15 minuta dnevno dok se istodobno za razne 'Ljubavi na selu' i 'KBC-ove' pronalazi i mnogo dulje programske slotove - na više razina nije dobar znak.