BOŽANSKA GLAZBA

Poslušajte Stradivarijevu violu od 45 milijuna dolara

27.03.2014 u 13:17

Bionic
Reading

Gudački instrumenti koje je u 18. stoljeću napravio talijanski majstor Stradivari smatraju se najboljima svoje vrste. Ovog proljeća se Sotheby's priprema za aukciju Stradivarijeve viole s početnom cijenom od 45 milijuna dolara!

Nastala između 1700. i 1720, u periodu koji se smatra vrhuncem Stradivarijeva rada, viola čija se vrijednost procjenjuje na nevjerojatnih 45 milijuna dolara ovoga će proljeća dobiti novog vlasnika. Riječ je o izuzetnom glazbenom instrumentu, čiji je tvorac talijanski majstor Antonio Stradivari (1644 -1737) odgovoran za neke od danas najvrednijih gudačkih instrumenata na svijetu. Svirati na Stradivarijevoj violini ili violi je posebna čast za sve glazbenike koji znaju da će njihova izvedba biti oplemenjena i jedinstvenim zvukom kakav je samo Stradivari mogao postići.

Violinist David Aron Carpenter je dobio priliku na Stradivarijevoj violi vrijednoj 45 milijuna dolara - jednoj od samo deset postojećih!- odsvirati Bachovu Suitu br. 3 u C-duru, a snimku izvedbe objavio je The New York Times.


Poslušajte u videu ispod kako zvuči muziciranje na violi od (najmanje) 45 milijuna dolara.

Stradivarijeva viola