'BLUE DREAMS'

Posljednji Leonardov roman dovršit će piščev sin

05.09.2013 u 15:45

Bionic
Reading

Krajem kolovoza, kada je umro, 87-godišnji majstor krimića Elmore Leonard radio je na svojem najnovijem romanu 'Blue Dreams'. Njegovi sinovi najavljuju da bi tekst mogao biti dovršen i objavljen sljedeće godine

U svojoj višedesetljetnoj karijeri Elmore Leonard objavio je 45 knjiga, većinom krimi romana i pripovjedaka, a pisao je i do posljednje minute života okončanog teškim moždanim udarom od kojeg se nije uspio oporaviti. Leonard se u pisanju držao svojih deset zlatnih pravila, među kojima su najzabavnija ona o tome da priču ne treba započinjati opisivanjem vremenskih prilika te da 'treba preskočiti sve dijelove koje bi preskočio i čitatelj', što je rezultiralo lapidarnim, ekonomičnim romanima s mnogo fantastičnih dijaloga i specifičnih, lako pamtljivih likova.

Leonardov 46. roman 'Blue Dreams' ostao je nedovršen, kako je medijima otkrio piščev sin Peter, izjavivši da obitelj razmišlja o tome da se knjiga ispiše do kraja. Tog posla bi se prihvatio sam Peter Leonard, također pisac, uz pomoć dugogodišnjeg Leonardova prijatelja i istražitelja Grega Suttera.

'Blue Dreams' je još jedna od priča u kojima je centralni lik Raylan Givens, američki policajac specijaliziran za hvatanje bjegunaca, u međuvremenu ujedno protagonist hvaljene serije 'Pravednik', koja je nastala prema priči Elmorea Leonarda.