SPEKTAKULARNA IZLOŽBA

Pompeji u centru Zagreba

04.03.2011 u 10:21

Bionic
Reading

Izložba 'Pompeji – život u sjeni Vezuva' po prvi put Zagrebu će predstaviti dragocjenosti iz Nacionalnog arheološkog muzeja u Napulju i u hrvatsku prijestolnicu preseliti Pompeje – antički centar koji stoljećima intrigira svojom mistikom

Lokalitet Pompeja, grada smještenog na obali mora u blizini rijeke Sarno, kraj Napulja, godinama mame turiste i istraživače iz svih dijelova svijeta. Uništeni erupcijom Vezuva 79. godine, Pompeji su više od jednog i pol tisućljeća bili prekriveni lavom i pepelom.

Život antičkog središta u kojem je obitavalo više od 20.000 stanovnika brutalno je i iznenadno okončan. Dio stanovnika je uspio pobjeći, no neki su ostali zarobljeni u užarenoj lavi, o čemu svjedoče njihove okamenjene zgrčene siluete.

Pod ruševinama i pepelom ostale su skrivene slike užasa i doslovce zaustavljenog života. Iskapanje Pompeja započeto je tek 1748. godine, te se otada odvijalo postepeno. Polako se otkrivala urušena slika ondašnje rimske Colonije Cornelia Veneria Pompeianorum koja je pokazala svu grandioznost i bogatstvo života u njoj. Otkriveni artefakti otkrili su mnoge tajne, ali i potaknuli brojne spekulacije o običajima, sklonostima, mističnim kultovima i inicijacijama drevnih Rimljana, piše u najavi izložbe.

Izložba u Klovićevim dvorima, otvara se 15. ožujka, a publici će predstaviti mnoštvo predmeta koji svjedoče o funkcioniranju života u kući i gradu. Oni sežu od uporabnih predmeta svjetiljki, ogledala, posuđa i novca, nakita, do kulturnih artefakata poput freski i brončanih skulptura, a izloženo će bit i nekoliko dramatičnih ljudskih okamina.

Izgled grada bit će dočaran velikim foto-uvećanjima, a pompejanska crvena boja dominirat će prostorom koji će dočarati te ambijente i rekonstruirati život u sjeni Vezuva, najavljuju iz galerije.

Iznimno za ovu izložbu Klovićevi dvori će produžiti radno vrijeme, pa će se izložba moći razgledati svaki dan, osim ponedjeljka, od 10 do 20 sati, do 10. srpnja.