nagradnjače

Poklanjamo knjige povodom ovogodišnjeg Zagreb Book Festivala

11.05.2018 u 16:07

Bionic
Reading

Zagreb Book Festival međunarodni je književni festival koji se održava na godišnjoj razini u sedam najljepših dana svibnja u središtu Zagreba

Osnovan je u uvjerenju da su književnosti i umjetnost temelj svakog kvalitetnog društva te ideji susreta i zbližavanja pisaca, umjetnika, kulturnjaka i njihove publike – susreta koji inspirira, zabavlja te potiče na raspravu i kreiranje novih vrijednosti.

Važan dio programa Zagreb Book Festivala stoga svake godine zauzimaju panel-diskusije i predavanja u kojima svjetski i domaći intelektualci i umjetnici odgovaraju na neka od najvažnijih i najaktualnijih pitanja današnjice.

U četvrtom izdanju Zagreb Book Festivala bavimo ćemo se temom #Selfie kulture, odnosno utjecaja koji moderna tehnologija ima na društveno-politička, ekonomska, intimna i identitetska pitanja, kao i na samu umjetnost. Promišljanje modernih tehnologija kroz selfie kulturu, koja se zrcali u popularnom vlastoručno snimljenom autoportretu, a koja korijen riječi dijeli s riječima 'sam' i 'sebičan', pojedincem koji neprestano traži potvrdu Drugog, a ujedno ga Drugi ne zanima, budućnost medija koji su se fragmentirali i izgubili vjerodostojnost, suživot s umjetnom inteligencijom, budućnost obrazovanja u doba filtriranja, neka su od otvorenih pitanja koja ćemo pokušati rasvijetliti s raznih gledišta u razgovorima s našim gostima.

U skladu s odabirom teme – okrenutosti prema sebi – ove godine, pored teme Festivala i brojnih stranih gostiju, u posebnom fokusu bit će domaći autori. Prošlu godinu pamtit ćemo po obnovljenom interesu za domaću knjigu, njezine autore te kazališne i filmske adaptacije njihovih djela. Kao i svake godine predstavit ćemo nove romane najznačajnijih hrvatskih autora te slušati poeziju i prozu nagrađivanih domaćih pjesnika i ponajboljih usmenih pripovjedača. Promocije novih knjiga, koncerti i bogat program za najmlađe i ove će godine biti uobičajena ponuda četvrtog Zagreb Book Festivala.

U vremenu u kojem se većina komunikacije odvija putem različitih digitalnih platformi, opipljivo fizičko iskustvo festivala postaje sve važnije. Festival postaje mjesto susreta ljudi sličnih interesa i vrijednosti, platforma unutar koje se dijele iskustva i unutar koje se produbljuje i širi interes za književnošću, čitanjem i razmišljanjem.

Čitateljima darujemo dva primjerka novog romana Drage Hedla 'Vrijeme seksa u doba nevinosti' i dva primjerka publicističke knjige Ivane Dragičević 'Nejednaki'. Dobitnici su Luka Lakić ('Vrijeme seksa u doba nevinosti'), Anita Polić ('Vrijeme seksa u doba nevinosti'), Katica Petrlin ('Nejednaki') i Dubravka Prvonožac ('Nejednaki').