OTVORENA ZA JAVNOST

Pogledajte kako izgleda novouređena špilja Veternica

29.05.2016 u 15:24

  • +10

Špilja Veternica nakon uređenja otvorila svoja vrata građanima

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Bionic
Reading

Na obroncima Medvednice svoja vrata za posjetitelje ponovo je otvorila poznata špilja Veternica koja je od ove godine obogaćena novim akustično-vizualnim sadržajima

Projekt obnove špilje Veternice vrijedan 1,7 milijuna kuna, financiralo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz projekt integracije u EU Natura 2000.

U okviru projekta uređenja posjetiteljske infrastrukture špilje Veternica obnovila se pristupna staza špilji, uredilo se dječje igralište i plato ispred špilje. U špilji su postojeća rasvjetna tijela zamijenjena novom LED rasvjetom, postavljeni su video nadzor i infracrvene kamere te se uveo sustav detektiranja pokreta i audio sustav.

Ministar Dobrović istaknuo je kako je siguran da će uređenje posjetiteljske infrastrukture špilje Veternice doprinijeti tome da još više građana u Parku prirode Medvednica provodi svoje slobodno vrijeme. 'Iznimno mi je zadovoljstvo što sam danas na Medvednici, toj prirodnoj oazi na korak od Zagreba. To je bogatstvo kakvo ima malo koja metropola u svijetu i u kojemu trebamo što više uživati", istaknuo je Dobrović. Izrazio je zadovoljstvo što iz godine u godinu u Parku prirode Medvednica raste broj posjetitelja i rekao kako se nada da će ovdje u buduće još više građana provoditi svoje slobodno vrijeme. "Siguran sam da će tome doprinijeti i uređenje posjetiteljske infrastrukture špilje Veternice koje je Ministarstvo financiralo sa 1,7 milijuna kuna. Ovo je atrakcija koju doista vrijedi posjetiti, a mislim da je najbolja pozivnica činjenica da se ulaz u špilju nalazi doslovno na 9 kilometara udaljenosti od Trga bana Jelačića', istaknuo je Dobrović.

S više od sedam kilometara razgranatih kanala, Veternica je, po veličini, šesta špilja u Hrvatskoj, a njezina dužina stalno 'raste' nakon istraživačkih pohoda revnih zagrebačkih speleologa. Međutim, i "obični" turisti, uz vodstvo stručnog vodiča, mogu posjetiti prvih 380 metara špilje i otkriti neke od njezinih tajni.

Zbog svojih je ukupnih vrijednosti Veternica još 1979. zaštićena je kao geomorfološki spomenik prirode.