ZAVRŠIO NATJEČAJ

Evo kako bi trebala izgledati nova gradska knjižnica u zagrebačkom Paromlinu

01.03.2019 u 13:57

Bionic
Reading

Na natječaju za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje Gradske knjižnice Grada Zagreba - Paromlin, koja će u programskom i oblikovnom smislu adekvatno vrednovati lokaciju između Paromlinske ceste i Trnjanske ceste, pobijedio je rad zagrebačke tvrtke UPI-2M

Zgrada gradske knjižnice smjestila se, uz zgrade južno od sebe, Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog, zgradu Poglavarstva grada Zagreba, Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu i Muzej suvremene umjetnosti, u osi koja predstavlja produžetak Lenucijeve potkove, navode iz UPI-2M, čiji autorski tim idejnog rješenja čine Anamaria Filipović, Berislav Medić, Paula Žinić, Maja Huljev Ton, Luka Matošević, Mia Depolo, Lucija Belinić i Roko Guberin.

'Analizom šireg i užeg prostora oko Paromlina, bavili smo se pitanjem kako osmisliti skladan kompleks gradske knjižnice koji bi trebao uvažiti visoke konzervatorske propozicije koje štite građevni fond Paromlina kao prostor visoke vrijednosti spomenika industrijske arhitekture', kažu autori projekta koji su organski oblik novog dijela zgrade gradske knjižnice zamislili kao kontrast 'strogim linijama' i volumenima postojećih i zaštićenih zgrada Paromlina, koji svojim oblikovno-funkcionalnim značajkama nudi suvremeni izričaj.

Idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje Gradske knjižnice Grada Zagreba – Paromlin Izvor: Licencirane fotografije / Autor: UPI-2M

'Prostor Paromlina i dograđenog dijela nove zgrade time postaje inspirativno okruženje za inovativno učenje svim društvenim skupinama', navode iz UPI-2M-a.

U postojećim zgradama Paromlina planiraju smještaj administrativnih sadržaja knjižnice, a u novom volumenu kroz etaže -1 do +2 smjestili bi se javni sadržaji, odnosno ulazni prostor s pratećom dvoranom, odjel za djecu i mlade, čitaonice zbirki i časopisa, odjel za odrasle i glazbeni odjel i krovna terasa javnog karaktera. Etaža -2 pritom bi bila rezervirana za smještaj tehnike i prostora javne garaže.

'Fasada reflektira okolne zgrade mlina, skladišta brašna i silosa, kao i okolni park, pa time 'devolumenizira' i dematerijalizira vlastiti volumen', navode iz studija UPI-2M.

  • +8
Rušenje Paromlina Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Gradske knjižnice Grada Zagreba – Paromlin objavljen je krajem listopada prošle godine. Osnovni cilj bio je dobiti najbolje rješenje za novu zgradu Gradske knjižnice na lokaciji Paromlin, koja će u programskom i oblikovnom smislu adekvatno vrednovati lokaciju između Paromlinske ceste i Trnjanske ceste u Zagrebu. Posebni ciljevi natječaja bili su optimalno iskorištenje lokacije, uspostava kvalitetnog odnosa gradnje koja se zadržava i nove gradnje, oblikovanje i gradnja kompleksa u skladu s konzervatorskom podlogom, odnosno propozicijama, kvalitetno prometno povezivanje s gradskim prometnim sustavom, zadovoljenje parkirališnih potreba te priključenje građevine na sustav komunalne infrastrukture prema posebnim uvjetima nadležnih komunalnih službi.

Natječaj je raspisao Grad Zagreb, a provelo Društvo arhitekata Zagreba (DAZ). Na natječaj je pravovremeno pristiglo dvadeset radova, a valorizirao ih je ocjenjivački sud u kojemu su bili Krešimir Rogina (predsjednik), Vesna Kusin, Marijan Hržić, Sanja Jerković, Tihomil Matković, Davor Trupković, Idis Turato te zamjenice Dragica Barešić i Mia Roth Čerina.

Većinom glasova ocjenjivački sud 25. veljače prvu je nagradu u neto iznosu od 271.040 kuna dodijelio radu studija UPI-2M, dok su drugu nagradu od 169.400 kuna dobili arhitekti Nikola Polak i Jadranka Kruljac Polak sa suradnicima. Treću nagradu od 101.640 kuna dobili su ZDL arhitekti, a četvrtu (81.312 kuna) Ivan Mucko i Damir Novoselec sa suradnicima.