DILJEM MEDITERANA

Pogledajte interaktivnu mapu Odisejevih putovanja

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 18.12.2013 10:28
  • Objavljeno 18.12.2013 u 10:28
Europski trojanski konj

Europski trojanski konj

Izvor: tportal.hr / Autor: Mario Jurjević

Odisejeve legendarne pustolovine Mediteranom opjevao je Homer u epu 'Odiseja' koji ni danas nije prestao fascinirati stručnjake i čitatelje. Sada možete i na interaktivnoj mapi vidjeti ključne točke Odisejeva putovanja između današnje Turske i Španjolske

Deset godina je trajalo Odisejevo putovanje kući nakon kraja Trojanskog rata, a Penelopa je – kaže legenda – strpljivo čekala svojeg supruga. To je ujedno priča glasovitog Homerovog epa 'Odiseja' koji se uz 'Ilijadu' smatra jednim od utemeljiteljskih djela sveukupne svjetske književnosti.

No kada se avanture iz Homerovog epa kontekstualiziraju u prostoru Mediterana, na kojemu se 'Odiseja' odigrava, postaje jasno zbog čega je mitskom heroju trebalo dugih deset godina da iz zapadne Turske (u kojoj se nalazila Troja) dođe do zapadne obale Grčke (na kojoj je smještena Itaka).

To se najbolje vidi zahvaljujući interaktivnoj mapi koju je osmislila Francuskinja Gisele Mounzer, izdvajajući 14 ključnih lokacija u Homerovom epu, među kojima su Sicilija, Tunis, Španjolska, Kreta itd.

Pri izradi interaktivne mape korišten je pak softver kompanije Esri koja se bavi online kartografijom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!