dječje stvaralaštvo

Počinje Revija najmlađih hrvatskih filmaša

29.09.2020 u 14:22

Bionic
Reading

U Malom Lošinju od 1. do 4. listopada 2020. održat će se online 58. Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece, a prikazat će se 86 radova osnovnoškolskih autora u 6 kategorija

Revija filmskog stvaralaštva djece najveća je i najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj, a zajednički je organiziraju Hrvatski filmski savez, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj. Dio projekcija i radionice održat će se u Malom Lošinju, dok će ostatak projekcija biti online, stoji u priopćenju.

Online projekcije mogu se pratiti na poveznici https://revijadjece.hfs.hr/ dok je programski raspored dostupan na poveznici: https://revijadjece.hfs.hr/programski-raspored/

Mali filmaši OŠ Maria Martinolića sudjelovat će na radionici animacije pijeskom koju će voditi Ivana Štedul i Ksenija Sanković, dok će ih Marinko Marinkić učiti kako snimati dokumentarni film.

U sklopu popratnog programa organiziramo dvije projekcije dugometražnih filmova u kinu Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj. U srijedu, 30. rujna u 20h možete pogledati film Rocca mijenja svijet, koji je na ovogodišnjem programu za djecu i mlade Buzz@teen Motovun film festivala proglašen najboljim filmom.

Dok nakon svečanog otvorenja 58. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, u četvrtak 1. listopada 2020. u 20 sati u Pučkom otvorenom učilištu Mali Lošinj, prikazujemo film Moj brat lovi dinosaure redatelja Stefana Cipanija, dobitnika Nagrade mlade publike Europske filmske akademije.

U stručnom ocjenjivačkom sudu su redateljica Čejen Černić Čanak, animatorica Petra Zlonoga i Maja Flego, novinarka i savjetnica u uredu pravobraniteljice za djecu. Uz njih, o nagradama će odlučivati i ocjenjivački sud djece iz Malog Lošinja.

Za program 58. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljeno je čak 245 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju je odabrano 86 radova u 6 kategorija od kojih je 22 animiranih, 11 dokumentarnih i 19 igranih filmova. Ostale kategorije broje 13 radioničkih i 12 filmova u slobodnom stilu te 9 TV reportaža. Najviše filmova u programu imaju Foto kino video klub Zaprešić, Škola animiranog filma Čakovec i Narodno sveučilište Dubrava.

Filmove su birale montažerka i redateljica Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Astrid Nox, medijska teoretičarka i praktičarka te profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Posebno ih je oduševila svježina i zrelost kojom ovi vrlo mladi autori pristupaju odabranim temama. Odabrani filmovi mogu se vidjeti na poveznici: https://revijadjece.hfs.hr/natjecateljski-program/.