TJEDAN IZVEDBENIH UMJETNOSTI

Pijenje urina i propovijedi obraćenja na Perforacijama

18.09.2009 u 12:21

Bionic
Reading

Ispijanje urina, voajerizam, propovijedi Jehovinih svjedoka i širenje granica normalnog spoj je kojim će posjetitelje mamiti prvi po redu festival Perforacije koji se održava od 25. do 30. u Dubrovniku i Zagrebu

Festival Perforacije projekt je udruge Domino nastao u suradnji s Kulturom promjene SC-a u Zagrebu te Art Radionice Lazareti u Dubrovniku. Osnovna ideja tjedna izvedbenih umjetnosti je povezati umjetnike regije i osnažiti nezavisnu kulturnu scenu. Iako je riječ tek o premijeri festivala, na programu je tridesetak izvedbi te oko 15 domaćih i isto toliko stranih produkcija.

U ulozi ledolomca naći će se Željko Zorica koji će 25. rujna u Dubrovniku podići spomen-ploču u čast Reneu Magritteu te tako obilježiti posjet poznatog svjetskog umjetnika Dubrovniku.

Festival nastavlja obavijen u mistiku i pitanje je li naš život stvarnost ili smo samo dio, više ili manje, zanimljive predstave u djelu 'Silent Performance'Deana Damjanovskog

Boris Kadin u ulozi mrtvog zeca

Jedno od zanimljivijih je gostovanje slovenskog redatelja Bojana Jablanovca iz domaćoj publici poznatog kolektiva Via Negativa koji nas je upoznao sa sedam glavnih grijeha. Jablanovac ovoga puta predstavlja projekt Via Nova koji suprotno nazivu ne donosi ništa novo. Naprotiv on niječe logiku suvremene umjetnosti koja nalaže stalnu proizvodnju. Vođeni idejom 'ne opet već nanovo' Via Nova naslanja se na osam već viđenih produkcija prerađujući materijal i otvarajući nova značenja te donosi čak 30 performansa od kojih će tijekom tjedna izvedbenih umjetnosti predstaviti nekoliko.

Boris Kadin pojavit će se u ulozi mrtvog zeca u performansu 'Što mi je rekao Joseph Beuys dok sam mrtav ležao u njegovom naručju'. Kadin će oživjeti za potrebe performansa pod imenom 'Igra s čačkalicama' utemeljenog na preradi originalne igre s noževima, kojega izvodi s Kristijanom Al Droubijem. Al Droubia ćemo gledati i u solo performansu 'Razgovor s umjetnikom' (25.9.) zamišljenog u formi razgovora publike s umjetnikom u kojemu naglašava sveprisutnu karakteristiku današnjeg vremena samopromocije. Nekoliko dana kasnije, 29. rujna u Teatru &td u Zagrebu na rasporedu je predstava 'Out' zadnji dio serije Via Negativa.

Centralni događaj za sve poklonike šoka dobrog želuca je performans 'Perpetuum mobile' Sinjanina Siniše Labrovića tijekom kojeg će u nekoliko navrata umjetnik piti vlastitu mokraću. Osim što će na taj način tijelo prikazati kao samodostatnu cjelinu, njegova akcija u čaši servira rješenje problema siromaštva.

Predstava 'So,so' redatelja Branka Brezovca nastavlja tragom širenja granica 'normalnog'. Utemeljena je na tekstovima likovne umjetnice Sophie Calle i donosi spoj voajerizma i autobiografije. Snimkama gostiju jednog hotela i eksperimentalnom filmu za potrebe kojega je pratila potpunog stranca dodala je autobiografsku priču o propasti braka. Bit će izvedena 26. rujna u Hotelu Croatia u Cavtatu.

Marko Kalc, Maja Dobrila i Ivana Kalc nastupaju u plesnom performansu 'U pokretu boja', a 27. rujna makedonski glazbenik Oliver Josifovski predstavlja sustav Olistaklofoni

Christian Bakalov i plesna vizija Pariza

Plesač Christian Bakalov u perfomansu 'Paris' svestranog bugarskog umjetnika Ive Dimčeva oplesati će grad Pariz i dočarati njegovu dvojnost otvorenosti i zatvorensti, težine i lakoće, a za kraj dubrovačkih Perforacija tu je 'Ma and Al'Ivice Buljana (27.9.). Predstava je nastala prema tekstovima J. D. Salingera i B. M. Koltesa, a priču o disfunkcionalnoj obitelji na daske prenose Senka Bulić i Marko Mandić. I u Zagrebu 30. rujna Buljan nastavlja s Koltesom u predstavi 'Noć zaustavljena pred šumama' koju izvodi Robert Waltl

Srpska koreografkinja Dalija Aćin 28. rujna u Kinu SC postavlja neobičnu predstavu 'Meet the expectations – dueti' koja se odvija se u tri razdvojena prostora. U prvome se nalaze gledatelji, u drugoj izvođačica u razgovoru s nekima od gledatelja, a u trećem promatrač koji prepričava što se događa.

Ksenija Kordić u video radu 'Želim biti' zabavlja se dobro poznatom izrekom 'dama na ulici, domaćica u kuhinji, kurva u krevetu' i ukorijenjenim stereotipima, a daleko od seksualnih aluzija nalazi se obraćenje i jedini pravi put življenja kojim će vas povesti 'Duchampovi svjedoci' kiparice Milijane Babić. Koristeći se agresivnom formom propovijedanja Jehovinih svjedoka Babić i Dražen Vitolović svojim uvjeravanjima će pokušati što veći broj ljudi obratiti na suvremenu umjetnost.

Vlasta Delimar

Zagrebačke perforacije među ostalim donose i nastup likovne umjetnica Vlaste Delimar koja će u suradnji sa Svenom Medvešekom izvesti polusatni performans 'Erszebet Bathory'. Bathory je povijesna ličnost poznata i kao prva vampirica koja je optužena za umorstva mnogih djevojaka u Mađarskoj krajem 16. stoljeća.

Festival zaokružuje Željko Zorica 'Digitalizacijom spomeničke baštine i njenom komercijalnom eksploatacijom' 30. rujna u 23 sata u Restoranu brze prehrane SC.