REKORDNA POSJEĆENOST

Picassova izložba zatvorena gužvom u Klovićevima

08.07.2013 u 11:11

  • +7

Zatvaranje izložbe Pabla Picassa

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjević

Bionic
Reading

Izložbu 'Remek-djela Muzeja Picasso', otvorenu 23. ožujka u Galeriji Klovićevi dvori do zadnjega dana njezina gostovanja u Zagrebu, vidjelo je više od 130.000 ljudi, pokazuju procjene te galerije

No, zainteresiranih za izložbu s više od stotinu Picassovih djela, ima još i više jer je oko sat prije njezina zatvaranja red pred blagajnom bio dug oko 150 metara i protezao se sve do škole na Katarininom trgu.

Voditelj za odnose s javnošću Damir Kanaet rekao je da je inače preko vikenda i za praznike vladala "gužva" u Klovićevim dvorima, ali da su posljednji tjedan redovi do Katarininog trga postali uobičajeni.

Samo jučer izložbu je pogledalo oko 5000 ljudi, rekao je Kanaet.

Prema njegovim procjenama izložbu je do danas pogledalo 130.000 ljudi, a točna brojka bit će poznata narednih dana.

No, očekivani broj od sto tisuća posjetitelja galerija je prešla već prije mjesec dana. U Galeriji stoga ne kriju zadovoljstvo brojem posjetitelja i interesom ljudi.

'Ovo je jedan idealan projekt jer su zadovoljne sve strane - od posjetitelja do pokrovitelja, Ministarstva kulture, galerije i predstavnika pariškog muzeja', kazao je Kanaet. Dodao je da ljudi dolaze iz cijele regije ali i iz daljih destinacija.

Izložba obuhvaća više od stotinu umjetnikovih djela, od njegovih prvih dviju slika koje je 1895. godine naslikao kao 14-godišnjak, do posljednih.

Izložba prati glavna razdoblja Picassova stvaralaštva te različite medije njegova istraživanja likovnog izričaja, a završava autoportretom 'Nedjelja', svojevrsnim hommageom Velazquezu, Rembrandtu i Goyi koji je umjetnik završio dvije godine prije smrti.

Picassova djela izišla su iz pariškoga muzeja zato što je on 2009. godine zatvoren zbog obnove.

Izložba je dosad obišla Europu, Bliski istok, Japan, Rusiju, SAD, Tajvan, Australiju, Kanadu i Kinu.

Picassova djela nakon svjetske turneje vratit će se u Nacionalni muzej Picasso, koji čuva najveću javnu zbirku njegovih djela na svijetu, a dosad ju je vidjelo više od 12 milijuna ljudi.