HDLU I ULUPUH

Peticija za spas umjetnika Grada Zagreba

07.05.2012 u 14:08

Bionic
Reading

Nakon što su na adrese umjetničkih organizacija, udruga građana i drugih neprofitnih ustanova koje zakupljuju zagrebačke gradske prostore ovih dana počele su stizati znatno veće najamnine, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti pozvala je na potpisivanje peticije za spas

Iz hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) pozvali su na potpisivanje peticije za spas umjetnika Grada Zagreba. Odluka gradske uprave Grada Zagreba o poskupljenju najma, brojne će umjetnike i umjetničke organizacije ostaviti bez prostora za rad. Novu situaciju dobro je dočarao i primjer Hrvatskog društva likovnih umjetnika kojemu je najamnina sa 5.700 kuna povećana na čak 44 tisuće kuna.

Na problematiku je danas upozorio i ULUPUH. ULUPUH-ov poziv na potpisivanje peticije donosimo u cijelosti.

Odlukom gradske uprave Grada Zagreba o poskupljenju najma uredskog prostora Tajništva ULUPUH-a za 300 posto te o poskupljenju najma ateljea svim umjetnicima koji koriste prostore dobivene od Grada, kultura i umjetnost Grada Zagreba doživjela je još jedan težak udarac.

Svjesni smo teške gospodarske situacije i da najveću posljedicu i stagnaciju u svom radu snosi sam segment kulture i umjetnosti. No ipak smo zgroženi uvećanjem cijena najma u cijelom gradu Zagrebu koje su se, ovisno o zoni gdje se prostori nalaze, povecale za 300 do 1000 posto.

Ovim aktima krovne udruge umjetnika stavljaju se u katastrofalan položaj te je upitan njihov daljnji opstanak.

Također, mogućim gubitkom izložbenog i radnog prostora umjetnicima se dokida mogućnost javnog djelovanja i izlaganja, što je preduvjet njihovog umjetničkog statusa. Ne zaboravimo da Grad Zagreb bez svojih umjetnika i njihovog stvaralaštva gubi identitet. Molimo sve umjetnike i najšire građanstvo da se svojim apelom i angažmanom priključe općem pokretu umjetnika za opstanak putem ovog linka.

189696,188712,186637,185109