ZANIMLJIVA IZLOŽBA

Perom i šakama u Istarskoj sabornici

izlozba

izlozba

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Izložba 'Pisanom riječju i šakama', simbolično ističe borbu tadašnjih saborskih zastupnika i pripadnika političkog života

U sklopu obilježavanja 150. obljetnice Istarskog pokrajinskog sabora, u povijesnom zdanju Istarskoj sabornici u Poreču otvorena je multimedijalna izložba Perom i šakama, posvećena životu u Istri s kraja 19. i početkom 20. stoljeća.


Cilj je izložbe kroz muzejske eksponate i svjedočanstva današnjih Istrana o svojim precima, približiti javnosti svakodnevicu stanovnika Istre u razdoblju od 1861. do 1918. te potaknuti vrednovanje osobnih ostavština zastupnika i službenika Sabora, ali i potaknuti posjetitelje na promišljanje uspoređujući svakodnevni život Istrana kroz vrijeme.

Naime, izložba Pisanom riječju i šakama, čiju organizaciju potpisuju Povijesni muzej Istre i Humanističko društvo Histria iz Kopra te brojni suradnici, nazivom simbolično ističe borbu tadašnjih saborskih zastupnika i pripadnika političkog života, pri čemu šaka ne predstavlja samo fizičke sukobe i obračune zbog političkih razilaženja, već i rad na poboljšanju životnih uvjeta u Istri, ali i šaku koja baca glasački listić u kutiju, istaknuto je prilikom otvaranja.

Izložba se može razgledati do kraja ožujka naredne godine, a u sklopu cjelogodišnjeg obilježavanja ove značajne obljetnice parlamentarizma u Istri, pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, u prosincu će se održati i predstavljanje publikacije o povijesti Istarskog sabora u Zavičajnom muzeju Poreštine

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi