Tesla - Puni krug

Emotivno i spektakularno: Performans domaćih umjetnika koji je rasplakao publiku i izvođače u New Yorku

09.11.2023 u 18:26

Bionic
Reading

Velik uspjeh ostvarilo je kazalište Tvornica lutaka, koje vode Petra Radin i Mario Kovač koje je upravo odradilo gostovanje u New Yorku s predstavom 'Nikola Tesla – puni krug'. U gradu u kojem je Tesla ostvario svoja najveća izumiteljska postignuća dočekani su i ispraćeni ovacijama

'Nije bilo lako povjerovati da je moguće obilježiti umjetničkim performansom 80. obljetnicu smrti Nikole Tesle u gradu gdje je stvarao, ali i provući njegov put od skromnog dječaka s majkom znanstvenicom iz malog ličkog Smiljana do grada u kojemu je bljeskovima ideja i vizija stvorio svoje najbolje izume. Tesla je čovjek svijeta i ponos je možda glavna riječ koja opisuje osjećaje ovog umjetničkog tima koji se došao svojim performansom pokloniti geniju iz svojeg kraja', ispričala je Petra Radin za tportal i nastavlja:

'Evo, sjedim u sobi dok svi još spavaju. Zadnji je dan ovog našeg putovanja iz snova. Razmišljam kad ću se probuditi. Ali, zapravo, sve je kako treba biti. Nikola Tesla, sin oca Milutina, svećenika i majke Đuke, znanstvenice, rođen u Smiljanu, u Hrvatskoj, iz Like zemlje vukova, medvjeda i jastrebova - došao je u New York s 4 centa u džepu i napravio čudo. Genij čovječanstva u autobiografiji My inventions napisao je sve što želi reći, a mi smo se potrudili biti produžena ruka i prenijeti poruke koje je živio. Uprizorili smo segmente njegovog života i djela u gradu u kojem je stvarao, u restoranu u kojem je redovito objedovao, u parku gdje je hranio golubove. Nismo uspjeli održati memorijalni performans u njegovim sobama u Hotelu New Yorker, naprosto nam nisu dopustili iz nepoznatih razloga. No, bio je veliki doživljaj u restoranu Delmonico's izvesti performans pred biranom publikom u Tesla Room i gledati Vladimira Tintora kao Teslu kako donosi čovjeka skrivenog u geniju. Raduje nas da je restoran Delmico's preuzela hrvatska ekipa, jer ništa nije slučajno', smatra. Objasnila je zašto su 80. obljetnicu smrti Nikole Tesle htjeli umjetnički komemorirati baš u New Yorku.

'Zato jer je bio veliki izazov dovesti genija iz malenog ličkog Smiljana u veliki i brzi New York. Dirnuti smo kako je ovdašnja publika primila naš performans. Nije se čula muha za vrijeme predstave, a na kraju su svi potiho plakali. Da, nevjerojatno je iskustvo imati premijeru u NYC, u gradu gdje je Tesla živio i ostvario sva svoja dostignuća. Publika u velikoj dvorani Precious blood u gradskoj četvrti Astorije, reagirala je jednako kao i publika u Delmonico's, vrlo emotivno i s željom da odvedemo predstavu i u druge gradove. Dobili smo nevjerojatne ponude, od izvedbe u jednom od kazališta na Broadwayu, pa sve do raznih oblika turneje po SAD-u. Mi smo još u jednom velikom oblaku i ništa nismo stigli procesuirati. Ono što znam je da ovdje ima nešto puno više, vrijednije od svega, neka viša poruka. Sjetila sam se i govora gradonačelnika NYC na pogrebu Tesli kad je rekao da on nije mario za novac i slavu, da je bio skroman i siromašan, ali najveći čovjek koji je živio na svijetu. Da je mogao biti bogat i moćan, ali on to nije htio, on je bio znanstveni genij i pjesnik u znanosti, te veliki humanist koji je sve htio pokloniti svijetu. Poruke koje smo nastojali prenijeti o miru i odgovornosti koju smo dobili s njegovim izumima, namijenjenim isključivo za dobrobit čovječanstva', kaže redateljica.

Smatra kako je taj umjetnički performans u njegovom gradu i poruka kako je vrijeme da se svatko od nas upita što ćemo napraviti sa svim blagom koje je Tesla ostavio.

'Pretvoriti u trnje ili plodno tlo, poput prispodobe o Isusu. Hoćemo li omogućiti da njegovi izumi budu korisni za dobrobit čovječanstva ili ih pustiti da usahnu na neplodnom tlu ili, pak, postanu smrtonosno oružje. Nije se slučajno pogodio termin naše izvedbe s datumom kada je Tesla patentirao izum daljinskog upravljanja. U My Inventions je rekao da će taj izum doprinijeti spajanju ljudi koji će moći bolje komunicirati i više neće biti gladi, mržnje, bijede...neće biti rata. Gdje smo danas? I što bi rekao naš znanstvenik? I što svatko od nas može napraviti da njegova vizija zaživi u ovim danima kad ratovi bujaju svijetom? Vjerujem puno. Jer svi imamo ulogu. Mi smo ju odigrali onako kako najbolje znamo - kroz umjetnost', kaže nam.

'Prepoznata je naša poruka, a mi idemo doma ispunjeni i sretni. Kao tim koji je zajedno ostavio trag u srcima svih nas. Publika je odradila velik dio, jer bez nje kao aktivnog sudionika koji je disao s nama kao jedno, nema tog punog kruga. 'Puni krug', naslov našeg projekta, odnosi se i na početnu i zadnju zemaljsku točku genija čovječanstva. U Smiljanu smo zajedno s Filipom Bašićem, Milenom Zajović, Lazarom Marinković i Sanjom Pađen snimili vrijedan materijal, koji smo donijeli u NY', objasnila je.

Vladimir Tintor kao Nikola Tesla, Hana Hegedušić kao njegova majka, sopranistica Josipa Bilić kao omiljena golubica i Filip Fak, pijanist i ravnatelj Zagrebačke filharmonije, Saša Tadić koji je bio zadužen za tehniku, uz nju i Maria Kovača došli su s velikim srcem koje se vraća u Hrvatsku ispunjeno.

'Petnaest godina se bavim Teslom i njegovim porukama, a realizirala sam odavno i predstavu 'Radio Tesla', no ovo je veliki korak naprijed u zbližavanju s genijem. Znala sam da će Teslu jednog dana morati uprizoriti upravo prvak HNK Osijek Vladimir Tintor, vrhunski glumac po naravi blizak Tesli, a i fizički mu nalikuje. Mama Hana Hegedušić, prvakinja HNK Varaždin, jednako je dobi kao on, no Tesla nije priznavao vrijeme, ono za njega ne postoji. Značajnu ulogu u projektu su ostvarili i nagrađivana sopranistica Josipa Bilić te vrhunski pijanist Filip Fak, ravnatelj Zagrebačke filharmonije', zaključila je Petra Radin, inicijatorica i redateljica ovog projekta koji je svoju premijeru doživio u New Yorku.

Mario Kovač, koautor, je bio uzbuđen i puno kraći: 'Ove dvije izvedbe u New Yoreku bile su ispunjenje naših snova za koje nismo mogli ni vjerovati da će se ostvariti. Sada vidim kako je Tesla mogao naći inspiraciju u ovakvim gradu jer je cijeli naš tim inspirirao da damo najbolje od sebe. Zahvalni smo i domaćoj publici koja nas je iz Hrvatske pratila putem društvenih mreža i davala nam podršku te jedva čekamo izvesti hrvatsku premijeru te tako stvarno zaokružiti puni krug. Već nas je kontaktiralo nekoliko hrvatskih gradova. Veliko hvala Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH, Konzulatu RH u New Yorku, Hrvatskoj katoličkoj misiji Bl. Ivana Merza Astoria i restoranu Delmonico's i njegovom vlasniku Dennise Turcinovicu, te eksperimentalnom kazalištu La MAMA na tehničkoj podršci. Hvala im što su prepoznali nas projekt i partnerski nas pratili cijelim putem. Hvala i gospođi Lari Romano iz MiVPEI koja je došla u NY podržati ovaj vrijedan projekt'.

Josipa Bilić je izrazila ponos i čast biti s renomiranim dramskim i drugim umjetnicima u ovakvom projektu koji je ne samo počast Tesli, već i priznanje autorima i izvođačima projekta. Filip Fak je izrazio zadovoljstvo što u prigodi 80. obljetnice smrti Nikole Tesle može dati svoj doprinos. Izbor glazbe je zanimljiv, jer prati Teslin život od Smiljana do New Yorka. Hana Hegedušić je rekla da se osjeća nestvarno, ne samo zato što se prvi put nalazi u New Yorku, nego i zato što je počašćena utjeloviti Teslinu majku kao znanstvenicu, kako ju je doživljavao i sam Nikola. Možda jednog dana bude i filmski obrađena ova priča o velikom čovjeku.

Glavni glumac Vladimir Tintor je naglasio kako je teško biti u Teslinim cipelama, ali je i veliki užitak pokušati dohvatiti takvog genijalca. Mirnoća duha, skromnost, hrvatsko-srpsko podrijetlo, usmjerenost ka miru i humanosti, zaista su elementi koje karakteriziraju i moj karakter, kako je rekla i Petra Radin.