HIT IZLOŽBE

Ove jeseni očekujemo Picassa, Rashida i odlične domaće umjetnike

31.08.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Nakon vrućih ljetnih mjeseci, kulturna jesen, barem što se Zagreba tiče, donosi niz zanimljivih izložbi i projekata na području suvremene vizualne umjetnosti, a mi smo pripremili kratak pregled onoga što nas očekuje

Atraktivne izložbe već su najavili zagrebački Klovićevi dvori. Posrijedi su izložba Julija Klovića, videoportreti Roberta Wilsona i koncepcijska izložba 'Refleksije vremena 1945-1955' o kojima smo najavno pisali, a ravnateljica Marina Viculin u završnim je pregovorima oko dovođenja izložbe radova slavnog Pabla Picassa u gornjogradski prostor.

Od 4. do 23. rujna Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu organizira tradicionalnu manifestaciju 31. Salon mladih na kojem se predstavljaju mlade nade domaće umjetnosti do 35 godina. Tu skupnu izložbu ove je godine koncepcijski osmislio povjesničar umjetnosti Vladimir Čajkovac, a posebnost Salona mladih je što na njemu mogu sudjelovati autori i umjetnici bez obzira na formalno obrazovanje.

U Galeriji PM za prosinac je najavljeno predstavljanje monografije naše poznate glumice i umjetnice Jagode Kaloper, dobitnice Glavne nagrade T-HTnagrade@msu.hr 2010. godine, a u istom zdanju, ali u galeriji Prsten, krajem godine, održat će se samostalna izložba multimedijalnog umjetnika Marijana Crtalića, još jednog dobitnika T-HTnagrade@msu.hr.

Trenutačno u Zagrebu borave članovi britanskog umjetničkog kolektiva Giant Robots s namjerom gradnje gigantske skulpture od recikliranog materijala, po dimenzijama najveće na javnim površinama Zagreba, koja će biti predstavljena 9. rujna pred zgradom Doma HDLU-a.

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti novu sezonu započinje 2. rujna, i to skupnom izložbom Umjetnik na odmoru u NO Galeriji. Radi se o ljetnom projektu Nedjeljnog Jutarnjeg, kolekcionara Marinka Suca i Novog Spa Hotels & Resorts u Novom Vinodolskom. Ideja projekta bila je da, tijekom ljetnih mjeseci, u Novom Vinodolskom borave renomirani konceptualni umjetnici iz šire regije te pred očima publike realiziraju nova djela.

Osim demistifikacije stvaralačkog čina, cilj projekta bilo je upoznavanje publike sa suvremenom i neoavangardnom umjetničkom praksom i umjetnicima koji se, počevši od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, bave radikalnim pristupima te propitivanjima smisla i biti umjetnosti. Na izložbi ćemo moći vidjeti djela naših poznatih umjetnika Ivana Kožarića i Vlade Marteka, a izlažu i Ilija Šoškić, Radimir Danjanović Damjan, Era Milivojević, Jaroslaw Kozlowski, Balinth Szombathy, Attila Csernik i drugi.

Za listopad zagrebački MSU-u najavljuje izložbu svjetski poznatog dizajnera Karima Rashida (6. 10. - 10. 11). Izložba bi trebala predstaviti najzanimljivije radove tog ekscentričnog umjetnika i dizajnera, a još nije poznato hoće li i osobno doći u Zagreb.

Retrospektiva Mladena Stilinovića bit će u MSU-u

Središnji događaji jesenskog dijela sezone u Muzeju suvremene umjetnosti izložbe su posvećene domaćim umjetnicima Antunu Motiki i Miljenku Horvatu (25. 9. - 11. 11) te retrospektivna izložba Mladena Stilinovića (30. 11).

Zajednička izložba Antuna Motike i Miljenka Horvata, s dva naziva 'Eksperimenti' i 'Traganja' predstavit će dvojicu netipičnih, a po senzibilitetu sličnih umjetnika, sa zajedničkom ljubavlju prema prirodi i istraživanju. Nedavno preminuli Miljenko Horvat poznat kao arhitekt, dizajner, karikaturist i ilustrator, bio je jedan od samozatajnih članova grupe Gorgone. Horvat je bio i najmlađi protagonist Novih tendencija, a na izložbi ćemo se pobliže upoznati s radom tog umjetnika koji je živio u Kanadi od 1966. pa sve do povratka u Zagreb 2008. godine, te je stoga njegov rad ostao nepoznat domaćoj publici. Antun Motika, iako poznat po svojim pejzažima, aktovima i mrtvim prirodama, predstavit će se kao vizionar i inovator, a ne kao konvencionalni slikar. Uz radne bilježnice, izložba će pokazati i takozvane eksperimentalne radove, odnosno radove u kombiniranim tehnikama koje je taj umjetnik stvarao od 1941. godine.

Za kraj studenog Muzej suvremene umjetnosti priprema retrospektivnu izložbu Mladena Stilinovića, jednog od naših najvažnijih konceptualnih umjetnika. Zanimljivo je da je prvu veliku Stilinovićevu retrospektivnu izložbu organizirao Muzej Ludwig iz Budimpešte - 2011. godine.

Za razliku od prijašnjih godina, kada su radili velike povijesne izložbe, poput 'Secesije', zagrebački Muzej za umjetnost i obrt, izlagačku sezonu započinje 13. rujna izložbom hrvatskog dizajna 1112 koja će predstaviti žirirani prikaz najnovije dizajnerske produkcije u Hrvatskoj, i to u svim dizajnerskim disciplinama. Bit će tu vizualnih komunikacija, produkt dizajna, grafičkog dizajna, dizajna elektroničkih medija, dizajna interaktivnih medija, modnog i odjevnog dizajna, prostorne signalizacije, dizajna izložbi te studentskih radova i koncepata.

U sklopu izložbe bit će otvorena i pop-up prodavaonica mladih hrvatskih dizajnera.

Za kraj kalendarske godine, 15. studenog, MUO ugošćuje izložbu 'Hrvatska fotografija okom Petera Knappa' koja dolazi iz Pariza i jedne je od najznačajnijih fotografskih manifestacija u svijetu, Mois de la Photo. U izboru cijenjenog fotografa Petera Knappa, predstavit će se sedmero naših fotografa: Tošo Dabac, Đuro Janeković, Mladen Tudor, Boris Cvjetanović, Ivan Faktor, Marko Ercegović i Jelena Blagović

13. rujna sezonu započinje i Umjetnički paviljon na zagrebačkom Zrinjevcu, i to samostalnom izložbom Željka Kipkea naslovljenom 'Policijsko dvorište'. Kipke je umjetnik afirmiran u medijima filma i slikarstva, a 1993. godine predstavljao je Hrvatsku na venecijanskom Bijenaleu. U Umjetničkom paviljonu izložit će 20 slika i 60 printova te nekoliko filmova o samom mediju filma i represivnom društvenom aparatu.

U studenom Umjetnički paviljon trebao bi predstaviti fenomenološku izložbu posvećenu ikoničkom znaku moderne kulture i dizajna - automobilu. Izložbu je priredila povjesničarka umjetnosti Jasna Galjer, a predstaviti će desetak automobila od 1920-ih do 1960-ih, među kojima su Rolls Royce, Fiat 501, Ford Lincoln, Hansa, Mercedes C111-3, Citroen DS (popularna 'Žaba'), Jaguar E-type... Svi automobili bili su u upotrebi u Hrvatskoj te se i danas tu nalaze. Osim automobila vizualnoj atraktivnosti izložbe pridonijeti će i reklamni oglasi u novinama i časopisima, plakati, filmovi i fotografije koje ilustriraju ulogu automobila u nastajanju urbane kulture.

U Gliptoteci HAZU-a, također u Zagrebu, ljubitelji klasične umjetnosti moći će uživati u izložbi arhitekta Bogdana Bogdanovića, poznatog autora spomenika Kameni cvijet u Jasenovcu. Izložba će od 9. do 31. listopada predstaviti presjek Bogdanovićevih djela te omogućiti uvid u kompleksan opus tog stvaraoca koji se osim arhitekturom bavio pisanjem, kaligrafijom i kiparstvom.

Moderna galerija
od 20. studenog do 9. prosinca predstavit će glasovitu kanadsku umjetnicu austrijskih korijena Ernestine Tahedl, a 20. 12. otvorit će se prva retrospektiva slikarice Marte Ehrlich, naše cijenjene umjetnice modernizma.

Lauba će u rujnu izmijeniti stalni postav, odnosno predstavit će njegovu devetu sekvencu, a za listopad se priprema samostalna izložba kipara Kristijana Kožula koji se prije nekoliko mjeseci, nakon dužeg boravka u New Yorku, vratio u Hrvatsku. S nestrpljenjem se očekuju njegovi novi radovi. U suradnji s s Društvom arhitekata Zagreb Lauba će sudjelovati u organizaciji prestižne nekonferencije 'Think Space', u čijem natječajnom dijelu sudjeluje i svjetska arhitektonska superzvijezda Zaha Hadid. Završni skup s dodjelom nagrada i izložbom radova pristiglih na natječaj, održat će se u Laubi od 27. do 29. rujna.

Privatna Radnička galerija predstavit će u listopadu turskog fotografa Ara Gülera, poznatog po crno-bijelim snimkama Istambula 50-ih i 60-ih godina te portretima slavnih umjetnika i političkih ličnosti.

Najveća izložba u studenom zasigurno će biti 47. izdanje Salona arhitekture i urbanizma koji će se najvjerojatnije održati u zagrebačkoj Gliptoteci. Prema riječima ovogodišnjeg selektora arhitekta Dražena Juračića, namjera je Salon koncepcijski vratiti njegovim ishodištima te će se umjesto profilirane autorske izložbe stranih kuratora, kako je to bilo na posljednja tri Salona arhitekture i urbanizma, predstaviti ukupna hrvatska arhitektonska produkcija od 2009. do 2012. godine, i to u dvije glavne programske kategorije: realizacija i projekt.

Od zanimljivijih izložbi koje još traju, spomenimo da u Istarskoj sabornici u Poreču do 9. rujna traje tradicionalna manifestacija 52. porečki annale. Tema Prizivanje prošlosti okupila je domaće suvremene umjetnike: Slavena Tolja, Silvia Vujčića, Davida Maljkovića, Ivana Kožarića, Dalibora Martinisa, Luizu Margan, Kristinu Leko i druge.

Do 9. rujna u istarskom Novigradu traje izložba Gorana Petercola Polovice, a u Galeriji Dulčić-Masle-Pulitika u Dubrovniku do istog datuma otvorena je izložba Genij boje slavnog talijanskog modnog dizajnera Ottavija Missonija.

U Gradskom muzeju u Virovitici do 16. rujna traje samostalna izložba perspektivnog mladog umjetnika Igora Rufa, dobitnika Grand prix nagrade na ovogodišnjem 11. trijenalu kiparstva.

Bijenale modne fotografije otvara se 7. rujna u Galerijskom centru u Varaždinu, a riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti sezonu će otvoriti izložbom mlade i provokativne riječke umjetnice Miljane Babić, pod nazivom Tražim posao.

Mnogim muzejima i galerijama još uvijek nije potvrđen program za predstojeću kulturnu sezonu, stoga ih nismo mogli uvrstiti u ovaj pregled, ali ne treba sumnjati da će se, kao i prijašnjih godina, pojaviti još zanimljivih izložbi i gostovanja.