'DODANA VRIJEDNOST' SPLITA

Otvoreno 64. Splitsko ljeto premijernom izvedbom opere 'Nabucco' Giuseppea Verdija

  • Autor: G.R./Hina
  • Zadnja izmjena 15.07.2018 08:54
  • Objavljeno 15.07.2018 u 08:33
Operna pjevačica Terezija Kusanović za vrijeme podizanje zastave Splitskog ljeta

Operna pjevačica Terezija Kusanović za vrijeme podizanje zastave Splitskog ljeta

Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX

Kazališni festival 64. Splitsko ljeto otvoreno je u subotu na večer na Peristilu premijernom izvedbom opere 'Nabucco' Giuseppea Verdija, pod ravnanjem Ive Lipanovića i u režiji Jelene Bosančić

Ovogodišnje Splitsko ljeto održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, a njena izaslanica i savjetnica za društvene djelatnosti i mlade, Renata Margaretić Urlić istaknula je, otvarajući festival, kako je on 'dodana vrijednost' Splita koja se stvara desetljećima.

'Ova dodana vrijednost i duhovnost, koja se odvija 64. godinu, natkrivena je duhovnošću Sv. Duje kojem se molimo kad nam je najteže,' rekla je Margaretić Urlić. Ona je za Peristil, koji se nalazi tik uz katedralu SV. Duje i Dioklecijanovu palaču, kazala da je 'mitsko mjesto na slojevima povijesti.'

Margaretić Urlić je u svojem obraćanju čestitala splitskom gradonačelniku Andri Krstulović Opari i splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu na projektima koje su pokrenuli te, kako je dodala, svima onima koji su Split 'transformirali iz iz prometnog i tranzitnog čvorišta u jedno do najpoznatijih svjetskih odredišta.'

Obuljen Koržinek: Splitsko ljeto je konstanta upisana u kulturnu topografiju Hrvatske

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je istaknula kako je Splitsko ljeto jedna od konstanti koja je čvrsto upisan u kulturnu topografiju Splita, ali i cijele Hrvatske. Po njenim riječima, visoki umjetnički dometi, koji su Splitsko ljeto smještaju u Europski kontekst, nisu se slučajno dogodili nego su rezultat zauzetosti, kompetentnosti i izvrsnosti mnogih scenskih djelatnika, ansambala, redatelja, dramaturga, umjetničkih direktora bez čijeg doprinosa ne bismo imali 'ovaj vrhunski hrvatski brend.'

  • +14
  • +11

Na splitskom Peristilu svečano otvoreno 64. Splitsko ljeto

Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX

'U ovoj godini, kad u cijeloj Europskoj uniji obilježavamo Europsku godinu kulture, ovaj festival (Splitsko ljeto) sa svojom koncepcijom i programom vraća se vlastitim izvorima. To je iznimno važno jer kulturna baština nema svoj autonomni život koji teče paralelno s našim, nego je dio naš svakodnevice. Zahvaljujući njoj (kulturnoj baštini) ono smo što jesmo - po njoj smo jedinstveni ali i različiti od drugih,' rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Dodala je kako baština nije samo ono što smo naslijedili od prethodnih generacija, jer 'i mi smo dužni stvarati nove vrijednosti koje će jednog dana budući naraštaji baštiniti kao svoje kulturno nasljeđe.'

'Sve to čini Split, njegovu kulturu pa i Splitsko ljeto dragocjenim zamašnjakom naših kulturnih nastojanja,' poručila se ministrica Obuljen Koržinek na otvaranju 64. Splitskog ljeta.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako Splitsko ljeto daje i davat će ono najbolje što kazališna umjetnost može ponuditi. 'Toj svečanosti estetike i ljepote pridodaje se glavni segment našeg identiteta- kulturna baština,'naglasio je Krstulović Opara te također istaknu kako je važna bitka za 'gradskost' Splita.

'Ta gradskost se gradi, održava i njeguje, ali ne samo administrativnim putem ili odlukom politike nego prije svega željom, nastojanjem brigom i trudom svih nas. U tim promjenama našeg grada i društva u cjelini, kojima dominiraju fenomeni poput koncesija ili plodouživanja, a sve u svrhu komercijalizacije svega pred nama, pa tako i baštine, ostajemo zatečeni, nespremni na odgovor,' kazao je splitski gradonačelnik.

Dodao je kako odgovor daje umjetnost, ali i 'naša želja da umjetnosti damo prostora, da je podupremo nasuprot njenog suparnika.'

'Održivost koju nazivam emancipiranom gradskosti postići ćemo samo ravnotežom između turizma od kojeg živimo i umjetnosti i kulture koju baštinimo," poručio je Krstulović Opara.

Tijekom 32 festivalska dana na trinaest ambijentalnih pozornica Splita i njegove bliže okoline bit će izvedene tri operne, deset dramskih, osam plesnih i sedam koncertnih naslova, održat će se tri izložbe te jedna promocija knjige.

Izvedba opere 'Nabucco' na otvaranju 64. Splitskog ljeta je obnova predstave koju je 2003. režirao nedavno preminuli Georgij Paro, a prilagodbu je napravila njegova asistentica mlada splitska redateljica Jelena Bosančić. Protagonisti ove izvedbe 'Nabucca' su talijanski bariton Devid Cecconi u naslovnoj ulozi, Abigaille je talijanska sopranistica Daniela Schillaci, Ismaele tenor Domagoj Dorotić, Zaccaria nacionalni prvak bas Ivica Čikeš, a Fenena solistica splitske Opere, sopranistica Antonija Teskera, uz ostale soliste, Zbor, Orkestar i Balet HNK Split.

Uvertira početku 64. Splitskog ljeta bilo je otvaranje izložbe u palači Milesi Vlade Mateka 'Na kraju manirizma: priprema za umjetnost.' Otvarajući tu izložbu, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je istaknula kako je Vlado Matek ostavio dubok trag u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti. 'Matek na sjajan način utjelovljuje ljubav prema umjetnosti, on je impresivan umjetnik,' rekla je ministrica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!