SUVREMENA UMJETNOST

Otvorenje pete po redu izložbe T-HTnagrada@msu.hr

23.02.2012 u 17:39

Bionic
Reading

Petu godinu zaredom otvara se izložba T-HTnagrada@msu.hr na kojoj će bit predstavljeno 40 odabranih od čak 249 prijavljenih radova. Novost ovogodišnjeg jubilarnog izdanja je program radionica T-HT LAB u sklopu kojega će sudionici dobit priliku za eksperimentiranje s raznim materijalima u funkciji nesvakidašnjih umjetničkih medija, a dobiveni radovi bit će izloženi tijekom posljednjeg vikenda izložbe

Na konferenciji za novinare predstavljena je peta po redu izložba T-HTnagrada@msu.hr koja se otvara u petak, 24. veljače u 20 sati.

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić kazala je kako je žiriju bilo iznimno teško od 249 pristiglih izdvojiti samo 40 radova koji predstavljaju presjek hrvatske suvremene umjetničke scene.

Maja Weber i Zlatan Vehabović

'Osim što obogaćuje hrvatsku umjetničku scenu i fundus Muzeja, natječaj pruža mogućnost umjetnicima svih generacija da svojom kreativnom snagom dokumentiraju vrijeme u kojem živimo.

Njegovu važnost prepoznala je hrvatska stručna i kulturna javnost stavljajući ga u red najznačajnijih događaja suvremene likovne umjetnosti', kazala je direktorica odjela za odnose s javnošću T-HT-a Maja Weber podsjetivši kako je na dosadašnje natječaje pristiglo preko 1.000 radova što svjedoči o značaju natječaja.

Iva Rada Janković, jedna od članica žirija, kazala je kako je bilo uzbudljivo sudjelovati u odabiru, no i otkrila kako se dugo raspravljalo o radovima te da je odluka bila prilično teška.

Iako je natječaj osmišljen kao poticaj novomedijskoj umjetničkoj produkciji, podjednaka pozornost posvećena svim kreativnim pristupima.
Među radovima koji su odabrani za izložbu čak su tri rada posvećena preminulom umjetniku Tomu Gotovcu pa se ovogodišnja izložba može shvatiti i kao mali hommage tom velikom umjetniku.

Nekad dominantni motivi u povijesti umjetnosti poput autoportreta, portreta, pejzaža ili mrtve prirode, i dalje su prisutni, ali opstaju u obliku složenih diskursa koji se udaljavaju od pukih zahtjeva za zadovoljenjem estetskih ili formalnih kriterija umjetničkog djela.

'Umjetnici tematiziraju relativnost sjećanja, mnogo radova bavi se pričama i temom grada, a zanima ih i pitanje pozicije umjetnika u društvu', kazala je Janković.

Ove godine zamjetan je vrlo malen broj prijavljenih i odabranih radova u mediju skulpture, a iznimno je velika količina video radova i instalacija, a zajednička je karakteristika svih radova inovativnost.

I ove je godine, kao i prilikom prethodna četiri natječaja, pozvano petero umjetnika, a to su: Kristina Lenard, Sandro Đukić, Damir Očko, Silvio Vujičić i Zlatan Vehabović koji će izložiti radove nastale upravo za tu prigodu.

Za vrijeme trajanja izložbe održavat će se program radionica T-HT LAB u sklopu kojega će sudionici dobit priliku za eksperimentiranje s raznim materijalima u funkciji nesvakidašnjih umjetničkih medija, a dobiveni radovi bit će izloženi tijekom posljednjeg vikenda izložbe.

U subotu 25. veljače u 18,30 sati na rasporedu je i predavanje Barta De Baerea ravnatelja Muzeja suvremene umjetnosti u Antwerpenu.

Izložba se zatvara 25. ožujka svečanom dodjelom nagrada trima najboljim radovima u iznosu od 75.000, 70.000 i 65.000 kuna. O četvrtoj nagradi, nagradi publike odlučuju posjetitelji, a iznosi 15.000 kuna. I naravno, treba spomenuti da je ulaz na izložbu besplatan.