KULTURNI CENTAR PEŠČENICA

Otvorenje izložbe i projekcija animiranog filma 'Bla'

22.01.2014 u 11:04

Bionic
Reading

U petak 24. siječnja s početkom u 19 sati u Kulturnom centru Peščenica očekuje vas otvorenje izložbe i projekcija animiranog filma 'Bla' Martine Meštrović

Animirani film 'Bla' Martine Meštrović dobitnik je velike nagrade Surogat na 22. Danima hrvatskog filma te nagrade publike na Tabor film festivalu prošle godine.

Film 'Bla' svjež je i duhovit uradak sa svim karakteristikama slavne Zagrebačke škole crtanog filma, referiran na minimalizam i redukciju izraza u vidu grafičkog pojednostavljenja crteža i izrazite plošnosti s naglašenom geometrizacijom likova. No ono što bitno razlikuje film Martine Meštrović od tadašnjih uspješnica jest njegova apsolutna aktualnost koja se odnosi na suvremeno doba u potpunosti preopterećeno najrazličitijim informacijama kojima smo bombardirani od početka školovanja.

Do te mjere smo kontaminirani raznim podacima da naš organizam više nije u mogućnosti pravomjerno ih apsorbirati, a kamoli filtrirati i selektirati one relevantne za naš život. Film je, zapravo, britka i jasna kritika današnjeg obrazovnog sustava, tj. suvremenog društva u širem smislu, kojim vladaju mediji u bespoštednoj borbi za informacijama, što skandaloznijim, trivijalnijim i stupidnijim. Autorica filma pita se kakva je mogućnost osobnog razvoja pojedinca u takvom društvu i postoji li uopće sloboda izbora kao i pravo na znanje u njemu?