T-HT NAGRADA

Otvorena velika izložba suvremene umjetnosti

10.03.2016 u 22:10

  • +34

Otvorenje izložbe T-HTnagrada@msu.hr

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mladen Lončar

Bionic
Reading

U četvrtak, 10. ožujka 2016, u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb otvorena je izložba suvremene hrvatske umjetnosti T-HTnagrada@msu.hr koja već devetu godinu nudi presjek recentnog umjetničkog stvaralaštva

U Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb u četvrtak, 10. ožujka 2016. otvorena je izložba suvremene hrvatske umjetnosti T-HTnagrada@msu.hr.

Na otvorenju su izvedena dva performansa: 'Nelagoda, tjeskoba' Tanje Dabo, koja je na zidu muzeja ispisivala tekst o dugogodišnjoj nelagodi i tjeskobi koju osjeća kada o sebi razmišlja kao o umjetnici koja ne radi umjetnost; te Ljiljane Mihaljević ‘Put', u kojem igra školicu nacrtanu na podu muzeja, s tim da njezina ne nema ‘neba’ kao nagrade za uloženi napor i vještinu igrača. No, umjetnica kaže da 'ni u životu ne postoji konačna nagrada jer svakim završetkom smo uvijek na nekom novom početku, nagrada je život sam, nagrada je zapravo – u životu imati priliku za nove početke'.

A baš takva je i ova izložba koja svake godine i umjetnicima i publici daje priliku za novi početak, za stvaranje kao takvo i zapitanost nad smislom kako umjetnosti tako i života. Za razliku od politike, na izložbi je sjajan omjer: od 38 odabranih radova, 17 je rezultat ruku i uma umjetnica, a 22 umjetnika. Što se tiče medija, najviše je instalacija - čak njih sedam, pa slijedi šest fotografskih radova, četiri filma, a ostalo su crteži, grafike, objekti, multimedijalne instalacije, slike, videoradovi i dva performansa.

Raspon tema je, kao i obično, vrlo velik, ali posljednjih godina zamjećuje se trend porasta problematiziranja okoliša i ekologije u najširem smislu. Tako je i član žirija Marco Scotini, nezavisni kustos i kritičar umjetnosti iz Milana, primijetio: ‘U mnogim radovima tema više nije potrošnja prirodnih resursa, nego odlaganje ostataka povijesti (i u prenesenom smislu). Prirodni je krajolik sve više tema distopije i uvijek je obilježen političkim referencama prošlosti i sadašnjosti, kao i teatrom društvenog sjećanja.’ Zanimljivo je kako ima i sve više radova u kojima je vrijeme zajednički nazivnik, ali i onih radova koji se bave umjetničkim medijem kao instrumentom prezentacije.


Marco Scotini o tome kaže: ‘Prema mom mišljenju, kad se umjetnici bave temom naprednih komunikacijskih tehnologija, izazov nije toliko u prikazivanju novih alata za snimanje, kao što su dron i operativni snimci termovizijske kamere, nego je to ponajprije prikazivanje zastarijevanja samih uređaja, kao da ta zastarjelost postaje nova vrijednost kojom se treba pozabaviti. Tako i svi odabrani radovi govore o nekom gubitku ili se bave krhotinama proizvodnje slike: imamo različite medije - od slikarstva preko kinematografije pa do razglednice - uključujući i nastanak izložbi i muzeja.’

Predsjednica stručnog povjerenstva izložbe i ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić zahvalila je svim suradnicima, posebice glavnom partneru MSU-a Hrvatskom Telekomu.

Na svečanosti otvorenja govorio je i predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković, koji je istaknuo kako je natječaj za T-HT nagradu projekt kojem Hrvatski Telekom podržava suvremenu umjetnost, prepoznajući je kao važan izvor kreativnosti i inovativnosti u društvu.

‘Sjajno je što se svake godine prijavljuje veliki broj radova i umjetnika, ove godine više od 170, što potvrđuje da je suvremena hrvatska umjetnost itekako živa i inovativna. Suradnja s kulturnim ustanovama za T-HT nije samo potpora kulturi, nego i ukupnom razvoju društva i zajednice. Zato će Hrvatski Telekom i dalje koristiti svoje resurse za podršku projektima kao što je ovaj.’

Partnerstvo Hrvatskog Telekoma i Muzeja suvremene umjetnosti iznimno je vrijedan i jedan od najuspješnijih primjera suradnje kulture i poslovnog sektora. Projekt T-HTnagrada@msu.hr danas je prepoznatljiv i važan doprinos razvoju hrvatske suvremene umjetnosti, što najbolje potvrđuje velik odaziv umjetnika svih generacija i kreativnih izričaja.

Kao predvodnik u području inovacija i novih tehnologija, HT gleda na umjetnost kao iznimno važno područje ljudske inovacije, koje dodatno obogaćuje život ljudi i pridonosi povećanju kvalitete života cijele zajednice. Sve veći broj posjetitelja izložbi odabranih radova potvrđuje da je zajednički projekt HT-a i MSU-a prihvaćen u javnosti i da se ulaganje u umjetnost itekako isplati.

Tijekom trajanja izložbe ponovno će se okupiti stručno povjerenstvo koje će dodijeliti 3 otkupne nagrade: prva nagrada 50.000, druga nagrada 45.000, treća nagrada 40.000 kuna. Otkupljeni radovi postat će dijelom rastuće Zbirke T-HT@MSU. No, ovo je izložba u kojoj i publika odlučuje. Nagrada publike u iznosu od 10.000 kuna bit će dodijeljena po završetku izložbe radu koji je prikupio najviše glasova posjetitelja, a najsretniji glasač osvojit će posebnu nagradu - Samsung Galaxy Tab4 8’ LTE 16GB.