NALAZIŠTE U MEKSIKU

Otkrivena pogrebna platforma Azteka

07.10.2011 u 13:40

Bionic
Reading

Meksički arheolozi otkrili su kružnu kamenu platformu za koju vjeruju da je služila kao mjesto kremacije i pogrebnih obreda drevnih aztečkih vladara, na lokalitetu Templo Mayor u Meksiku

Iz Nacionalnog meksičkog instituta za povijest i arheologiju obavijestili su da je platforma u promjeru široka 15 metara te da datira iz 1469. Na njezinoj površini izrezbarene su zmijske glave, a istraživači vjeruju da je služila za obrede i kremiranje tijela aztečkih vladara.

Potvrdio je to i arheolog Raul Barrera izjavivši da pisani tragovi iz vremena prije dolaska španjolskih osvajača ukazuju da su na takvim platformama vršena spaljivanja posmrtnih ostataka.

U pet godina iscrpnih radova na zapadnom obodu nekadašnjeg velikog aztečkog hrama koji se nalazi u centru Mexico Cityja, nisu pronađeni ostaci nijednog vladara.

Postojeći nalazi nagovještaju da postoji ukupno pet ovakvih platformi na području hrama. Jedna je pronađena prije nekoliko godina, ali ne u blizini piramide, gdje su istraživači došli do najnovijeg otkrića.