od 23. do 28. svibnja

Osmi Zagreb Book Festival najavljuje bogat program s fokusom na klimatske promjene, donosimo detalje

26.04.2022 u 11:02

Bionic
Reading

Književna manifestacija 8. Zagreb Book Festival održat će se od 23. do 28. svibnja s temom 'Apokalipsa danas: ili o odnosu prirode i društva' a predstavit će, u prostorima kluba Ritam grada i Knjižare Ljevak, bogat program događanja s fokusom na klimatske promjene

Kako se ističe u najavi, nakon dvije neizvjesne godine koje je obilježila pandemija te u jeku novog sukoba na europskom kontinentu, kada smo jasnije nego ikada suočeni sa spoznajom koliko je krhka prirodna ravnoteža, ovogodišnji Zagreb Book Festival hvata se u koštac s jednim od najvećih problema današnjice – klimatskim promjenama.

"Neodgovoran odnos ljudi prema okolišu predstavlja jedan od osnovnih problema suvremene civilizacije s kojim je najuže povezana i sudbina ljudske vrste. Ako smo išta naučili to je da nam kvaliteta života na našem planetu u budućnosti ovisi prije svega o našem poštovanju prirode i njezina sklada", ističu organizatori.

U promišljanju ove aktualne teme Festival će otići korak dalje te pojam preslikati na ostale segmente ljudskog života, društva i umjetnosti.

Na festivalu će gostovati četrdesetak domaćih i stranih književnika, publicista, novinara i znanstvenika

O mnogim važnim temama vezanim uz klimatske promjene promišljat će se, razgovarati i debatirati s četrdesetak domaćih i stranih književnika, publicista, novinara i znanstvenika. Među gostima Festivala naći će se, tako, Andri Snaer Magnason, Eva Meijer, Dunja Mazzocco Drvar, Rachida Lamrabet, Tena Štivičić, Ivana Bašić, Dalibor Šimpraga, Adriana Škunca, Maja Telišman Prtenjak, Marija Andrijašević, Dražen Šimleša, Karmen Ratković, Edo Popović, Mirela Holy, Saša Ceci, Velimir Grgić i drugi.

Dotaknut će se tema poput odnosa pojedinaca prema prirodi, odnosa politike prema prirodi i ekologiji, razmotriti znanstvena upozorenja o posljedicama klimatskih promjena, bliže upoznati ekofeminizam, osvijestiti poziciju pojedinca u odnosu prema prirodi, poslušati predivnu poeziju, ali i raspraviti pitanja što je tako privlačno u teorijama zavjere, što je biblioterapija i odakle dolazi sjaj kratke priče.

Ovogodišnji, osmi po redu ZBF u svojem će programu ugostiti i međunarodni projekt Every Story Matters (Svaka priča je važna) koji se bavi osvješćivanjem uloge književnosti, posebno one za djecu i mlade, u izgradnji otvorenog demokratskog društva.

Festival će se održati u prostorima kluba Ritam grada i Knjižare Ljevak, a bit će popraćen i posebnom festivalskom prodajom knjiga.

Cjelovit festivalski program bit će objavljen na http://www.zgbookfest.hr.