u zagrebačkom HNK-u

Odražana svečana premijera opere Orfej i Euridika

24.04.2021 u 09:58

Bionic
Reading

Opera Orfej i Euridika C.W.Glucka premijerno je izvedena u petak pod ravnanjem maestra Aleksandra Kalajdžića te u režiji Anice Tomić

Orfeja je na premijeri utjelovila Dubravka Šeparović Mušović, Euridiku Valentina Fijačko Kobić a Amora Ivana Lazar. Njihove izvrsne solističke izvedbe kao i interpretaciju vokalnog okteta i orkestra Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu te cijeli autorski tim premijerna je publika nagradila dugotrajnim aplauzom, stoji u priopćenju.

Unutarnja Orfejeva borba i njegova povezanost s trenutkom u kojem živimo, kontekst su opere u kojoj je suvremeni Orfej čovjek koji traži smisao u besmislu koje ga okružuje.

'Voljela bih da ovaj naš Orfej postavi svima pitanje ili bar pokuša otvoriti misao o svim našim svjetovima koji nisu od ovoga svijeta i smislu života i sanjariji kao takvoj. Voljela bih da nam osvijesti Rilkeovu misao o smrti koja dozrijeva i koja je plod koji će nam podariti sada (nakon svih ženskih boli) ozbiljno muško majčinstvo. Orfej čovjek koji pripada nama, jer, kako bi rekao Eliot, dobra i loša djela pripadaju čovjeku kad stoji sam s onu stranu smrti', rekla je Anica Tomić.

Maestro Aleksandar Kalajdžić istaknuo je kako je funkcija orkestra, predvođena dirigentom, najprije podržati pjevače, oblikovati glazbu na način motiviranja pjevača da svoje likove iznesu s maksimumom vlastitih izražajnih mogućnosti. 'U našoj izvedbi bit će skraćenih i promijenjenih dinamičkih nijansi što smatramo Glucku imanentno, znajući kako puno onoga što je sadržano u partituri nije njegovo, nego je nastalo u različitim obradama, jer Gluck je zamislio partituru kao indiciju smjera razvoja pojedine scene koja potpuno ovisi o specifičnostima svakoga pojedinog interpreta i njegova pjevačkog umijeća', rekao je Aleksandar Kalajdžić.

'Iskušenja su potrebna ako želimo ići naprijed. Ali ljudi se radije odluče za fotelju i osuđivanje drugih nego da naprave malu promjenu. Malo djelo dobrote, tople riječi, oprosta. To je suvremeni Orfej. Budimo kao Orfej!', poručila je operna nacionalna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović.