TUŽNA VIJEST

Odlazak glumačke legende: 'Agonija nije bila preduga. Počivaj u miru, tata'

07.04.2018 u 17:14

Bionic
Reading

Glumački velikan Božidar Smiljanić iza kojeg je 80 filmskih uloga, 100 kazališnih te brojne televizijske, preminuo je noćas u zagrebačkoj bolnici Dubrava u 82. godini života. Tužnu vijest je na svom Facebooku profilu objavio njegov sin Mitja

'Agonija nije bila preduga. Danas, 7. travnja preminuo je moj otac. Počivaj u miru, tata', napisao je Mitja Smiljanić. Uz to je postavio video posvećen glumačkim ostvarenjima oca Božidara Smiljanića koji je prikazan njemu u čast na Pulskom filmskom festivalu. Prvu ulogu je ostvario kao šesnaestogodišnjak, 1953. godine u kultnom filmu 'Sinji galeb' Branka Bauera.

Ostat će zapamćen po brojnim ulogama, poput one pukovnika Tugliusa u seriji 'Kapelski kresovi' i Surgeona u filmu 'Bitka na Neretvi'. Glumio je i u filmovima ‘Kozara’ (1962.), 'Živi bili pa vidjeli' (1972.), 'Ljudožder vegetarijanac' (2012.), te serijama 'Velo misto' (1980.), 'Jelenko' (1981.), 'Putovanje u Vučjak' (1986.), 'Najbolje godine' (2011.), 'Odmori se, zaslužio si', 'Larin izbor' i mnogim drugima.

Za ulogu u filmu ‘Houston, imamo problem’ 2016. je dobio nagradu na Slovenskom filmskom festivalu. Posljednju je igrao u Grlićevu filmu ‘Ustav Republike Hrvatske’.

'Pa Bože moj, ugodno je biti u krevetu. Moram priznati da sam doslovce zaspao na snimanju. Jedan dan Rajko me počeo buditi, prepao se da sam umro. To je baš uloga koju je trebalo odraditi bez teksta, sa što manje glasa. Morate se saživjeti s takvom ulogom…', prije nešto više od godinu dana za Večernji list je komentirao kako je bilo igrati cijeli film u krevetu.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja glumačkoj legendi je dodijelilo nagradu 'Fabijan Šovagović', koju dobivaju glumci čije je djelo ostavilo trajan trag u povijesti hrvatskog filma. Osim što je glumio, Smiljanić je bio producent i pisac, objavio je roman 'Svi hrvatski kolovozi' te je pisao brojne eseje.

Božidar Smiljanić Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić /PIXSELL