SPOR OKO KNJIGE

Odbačena Hitrecova prijava protiv Biškupića

12.01.2011 u 13:42

Bionic
Reading

Prijava Biškupića DORH-u zbog sufinanciranja knjige o jeziku odbačena je, no za sobom je povukla besplatnu reklamu političkom ideologu novoosnovanog pokreta i autoru kultnih 'Smogovaca' koji se ne libi sočno vrijeđati ljude druge nacionalnosti

Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu koju je udruga Hrvatsko kulturno vijeće krajem prošle godine podnijela protiv bivšeg ministra kulture Bože Biškupića i Čedomira Višnjića, ravnatelja Uprave za knjigu i knjižnice u Ministarstvu kulture. Prijavu je predsjednik HKV-a Hrvoje Hitrec zasnovao na činjenici da je Ministarstvo sufinanciralo objavu knjige jezikoslovke Snježane Kordić 'Jezik i nacionalizam' koju je lani izdao zagrebački Durieux.

Snježana Kordić pisala je o kroatistici, razgradila mitove o jeziku i naciji, podsjetila na učinke jezičnog purizma, a ono što je najviše uzburkalo strasti bila je teza o hrvatskom i srpskom kao jednom policentričnom jeziku kojim govori nekoliko nacija u nekoliko država, s prepoznatljivim nacionalno uvjetovanim razlikama.

Izdavač je najavljivao sadržaj koji bi se mnogima mogao učiniti revolucionarnim, a da on to ustvari nije, naglasivši da se radi o izoliranosti domaće sredine od dosega znanosti u svijetu. Ipak, Kordićkina knjiga izazvala je burne reakcije u Hrvatskoj i Srbiji. U obje zemlje branilo se nešto apstraktno poput ljubavi prema domovini, a napadalo konkretnu osobu i njene znanstvene tekstove, optužujući je da Hrvatima/Srbima oduzima pravo na državnost, naciju, jezik. U prilog joj nije išla ni činjenica da je predavala na njemačkim fakultetima.

Hrvatsko kulturno vijeće sa svojom prijavom DORH-u odlučilo je otići korak dalje i upetljati državne institucije. To će im, računali su, dati legitimitet za ono što slijedi, a uslijedila je promocija novog političkog pokreta Hrvatski rast (Hrast) utemeljenog krajem prošle godine na obljetnicu smrti Franje Tuđmana.

Gostovanjem Hrvoja Hitreca, jednog od ideologa pokreta, u 'Dnevniku' Siniše Kovačića, Hrast pod čijom krošnjom su se smjestili bivši predsjednički kandidati Miroslav Tuđman i Josip Jurčević na dan osnutka promoviran je u uljuđeni politički faktor koji se sprema za nadolazeće parlamentarne izbore.

Dok je institucija radila svoj posao i provjeravala utemeljenost kaznene prijave, dotle je Hitrec pisao otvoreno pismo Hrvatskoj televiziji reagirajući na emitirani prilog o izdavaču i piscu Nenadu Popoviću kojeg je njemački list Süddeutsche Zeitung proglasio jednim od najznačajnijih mirotvoraca u svijetu, među ostalim zbog objave knjige 'Jezik i nacionalizam'.

U tom pismu Hitrec nazva Višnjića 'velikosrpskim provokatorom', a televizijski prilog o Popoviću 'novogodišnjim ispadom' i produktom mogućeg 'malaksanja pozornosti u bunilu nakon novogodišnjih dočeka'.

Pismo je ostalo prešućeno, kao da ga nije potpisao čovjek koji je na državnoj televiziji probranim rječnikom obrazlagao svoju političku viziju, a malo kasnije u pismu psovao na račun nečije nacionalne pripadnosti. Jednostavnije ga je pamtiti kao autora kultnih 'Smogovaca'. Ni prvi ni zadnji koji u Hrvatskoj i na Balkanu paralelno gura više uspješnih karijera.