Knjiga ostaje uvijek dostupna

Obuljen Koržinek o važnosti knjiga: 'Uvijek je pravi trenutak za čitanje'

23.04.2020 u 12:40

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek podsjetila je u četvrtak u povodu Noći knjige 2020. na važnost knjige i snagu pročitanoga u životu čovjeka, te putem videoporuke čestitala organizatorima i sudionicima na bogatom programu koji se ove godine odvija u virtualnom okruženju.

'Knjiga ostaje uvijek dostupna, bilo na našim policama bilo u digitalnom prostoru ili putem sustava e-posudbe. Mnogi od nas upravo u ovom vremenu ponovno otkrivaju blagotvornu moć čitanja, a imamo i priliku zakoračiti u beskrajne prostore i nepoznate svjetove knjige i književnosti', rekla je ministrica u videoporuci na mrežnim stranicama Ministarstva kulture. Realizirana u drukčijem formatu, u virtualnom prostoru, ovogodišnja Noć knjige podsjeća nas na važnost knjige i čitanja za očuvanje i jačanje naše kulture i na njezinu važnost za očuvanje našeg osobnog duhovnog blagostanja, dodala je.

'Stoga zahvaljujem i čestitam svim organizatorima na njihovoj golemoj energiji i ustrajnosti da Noć knjige kao naš brendirani kulturni proizvod održe unatoč svim objektivnim preprekama, a brojnim hrvatskim čitateljima poručujem: Uvijek je pravi trenutak za čitanje', kazala je Obuljen Koržinek.

Deveta Noć knjige, koja se tradicionalno obilježava 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige dan ranije, ove se godine pod sloganom 'S knjigom nisi izoliran!' održava u virtualnom okruženju uz zaštitno lice patuljka Čituljka a za ovogodišnju manifestaciju gotovo 300 sudionika iz 145 hrvatskih gradova – knjižara, antikvarijata, svih vrsta knjižnica, osnovnih i srednjih škola, vrtića, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca i ustanova prijatelja knjige iz svih dijelova Hrvatske - pripremilo je više od 500 različitih programa.

Posebna emisija Noći knjige emitirat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije u 19,20 sati, a u večernjim satima bit će ju moguće gledati putem Facebook stranice i YouTube kanala Noći knjige. U emisiji će gostovati predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Slavko Kozina, voditelj Katedre za povijest knjige, nakladništvo i knjižarstvo na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku Zoran Velagić, hrvatski pisci i autori, kao i Knjigomir, superjunak koji svoje posebne moći zahvaljuje velikom broju pročitanih knjiga.

Tom prilikom bit će predstavljeno i najnovije istraživanje o čitanosti i kupovini knjiga u Hrvatskoj.

Noć knjige 2020. zajednički organiziraju Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruga Knjižni blok – Inicijativa za knjigu i Hrvatska udruga školskih knjižničara. Manifestacija se održava uz financijsku potporu ZANE, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Sve informacije o programima dostupne su na mrežnim stranicama Noći knjige 2020.

Izvor: Društvene mreže