UTVRDA IZ 14. STOLJEĆA

Obnovljene stonske zidine otvorene za javnost

04.10.2009 u 13:30

Bionic
Reading

Stonske zidine, najduži fortifikacijski sustav u Europi, nakon višegodišnje obnove otvorene su danas za javnost u nazočnosti ministra kulture RH Bože Biškupića

Ministar kulture ujedno je proglašen i počasnim članom Društva prijatelja dubrovačke starine čija je zadaća skrb o održavanju, zaštiti, konzervaciji, rekonstrukciji i restituciji fortifikacija u dubrovačkom kraju. To se posebno odnosi na gradske zidine i fortifikaciju Dubrovnika i Stona kojima Društvo, osnovano 1952. godine, upravlja i skrbi.

Prigodom otvorenja obnovljenih stonskih zidina otkrivena je i spomen ploča Lukši Beritiću (1889. - 1969.), dubrovačkom konzervatoru i povjesničaru koji je prije pedesetak godina prvi počeo raditi na obnovi stonskih zidina.

'To je najopsežniji zahvat u ukupnoj obnovi kulturne baštine u Hrvatskoj', rekao je ministar Biškupić. Najavio je kako će biti priređena cjelokupna dokumentacija o obnovi, uključujući i stonsku solanu, te da će i ta kulturno-povjesna baština biti kandidirana za UNESCO-vu listu svjetske baštine. Podsjetio je i na ovih dana uvrštenu Festu sv. Vlaha na Svjetsku listu UNESCO-a, čime je Hrvatska postala jedna od rijetkih zemalja u svijetu s ukupno sedam fenomena na toj listi.

Za stonske zidine ubuduće će se naplaćivati ulaz, između 20 i 30 kuna, što će toj za turiste iznimnoj atrakciji omogućiti i održavanje. Dugogodišnja obnova intenzivirana je od 2003. godine. Projekt je financiralo Društvo prijatelja dubrovačke starine pod nadzorom i u suradnji Dubrovačkih konzervatora, godišnje je izdvajalo od tri do pet milijuna kuna, a izvođači radova, lokalne tvrtke, napravili su djelomičnu rekonstrukciju i konzervaciju. Daljnje propadanje spriječeno je postavljenom ogradom i ulazom u tvrđavi Arcimun, s biljetarnicom u gotičkoj kuli. Razlog spore obnove je način na koji se ona izvodi, gotovo isti na koji su zidine nastale - klesanjem kamena.

Stonske zidine sagrađene su u 14. stoljeću, nakon što je godine 1334. Dubrovačka Republika stekla Pelješac. Radi zaštite podignut je monumentalni obrambeni sustav, najveći fortifikacijsko-urbanistički pothvat tadašnje Europe. Prvi je u tridestak godina izgrađen obrambeni bedem s jedne na drugu stranu poluotoka. Planski su utvrđena dva gradića, južno Ston i sjeverno Mali Ston. Pelješac je odvojen od kopna pomoću Velikoga zida, ukupne dužine od 5,5 kilometara. Zidine su ojačane sa četrdesetak kula i pet tvrđava.

Prigodnim riječima zahvale nazočnima i ministru obratili su se i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić te načelnik Općine Ston Vedran Antunica.