U TVORNICI KULTURE

Nove izvedbe predstave 'Lampedusa Beach'

04.04.2017 u 11:37

Bionic
Reading

Monodrama u režiji Senke Bulić i izvedbi Nine Violić na repertoaru je 9. i 10. travnja 20 sati u Tvornici kulture.

Lampedusa Beach prepričava potapanje broda pretrpanog izbjeglicama na putu od bezimene afričke zemlje prema obalama nekog europskog odmarališta zamamnog imena (koje bi se na hrvatskom najbliže zvalo 'Plava Laguna'), kao mjestu utočišta i početku ostvarenja snova.

 Nije riječ samo o udesu nesretne žene, nego o društvenoj pojavi današnjeg postnacionalnog svijeta. On transcendira pojedinačne slučajeve jednog ili tisuća stradalih ilegalnih migranata i pred gledatelja iznosi pitanja o gostoprimstvu, vlastitom prepoznavanju ili neprepoznavanju u drugome, otvara problematiku ženske pozicije, traži pravo građanstva, stoji u najavi.

Lampedusa Beach je 2004. napisala Lina Prosa, kazališna autorica iz Palerma. U Italiji je tekst dobio dva prestižna nacionalna kazališna priznanja. Ovaj tekst je dio autoričine Trilogije o brodolomu, koju osim ovog sačinjavaju tekstovi Lampedusa Snow i Lampedusa Way.

'Predstava nas suočava s problemom s čijim se naličjem licemjerno odbijamo suočiti jer nas dovodi do najdubljih strahova. Izostanak humanog odnosa još pretvaramo u referendumska pitanja, kao da u ljudskoj tragediji vidimo samo mogućnost da nam netko poremeti komociju. Predstavu nisam radila kao komemoraciju žrtvama nego kao neku vrstu upozorenja, kao mogućnost da se zadrži nečije dostojanstvo', rekla je Senka Bulić za tportal u siječnju prije premijere predstave.