OMILJEN U HRVATSKOJ

Nova knjiga Thomasa Pikettyja o političkoj ekonomiji

06.04.2016 u 09:00

Bionic
Reading

U Velikoj Britaniji objavljena je nova knjiga poznatog francuskog ekonomista Thomasa Pikettyja pod naslovom ‘Chronicles: On Our Troubled Times’ u izdanju nakladničke kuće Viking. Riječ je o izboru njegovih kolumni koje je Piketty proteklih desetak godina pisao za ljevičarske novine Liberation, u kojima se ponajviše bavi svjetskom financijskom krizom iz 2008. godine

Za sve koji nisu uspjeli 'Kapital u 21. stoljeću' pročitati do kraja - a jedno je istraživanje pokazalo da je takvih nemalo među onima koji su ovu knjigu francuskog ekonomista Thomasa Pikettyja pretvorili u svjetski bestseler - sada se nudi malo manje komplicirano, ali i dalje podjednako politički angažirano štivo iz pera istog autora. U Velikoj Britaniji za englesko govorno područje objavljen je prijevod izbora Pikettyjevih kolumni iz Liberationa pod nazivom 'Chronicles: On Our Troubled Times'.

Piketty u svojim kolumnama pokriva raznolike teme. U njima se može čitati i ekonomskoj situaciji u Velikoj Britaniji i o izboru Baracka Obame za američkog predsjednika, no glavna mu je tema svjetska financijska kriza iz 2008. i njezine dugogodišnje posljedice.

‘Thomas Piketty podjednako inspirira i baca u depresiju. Kada ga čitate, dobivate dojam da su zapadne demokracije stvorile same sebi probleme za čije rješavanje više nemaju volje', piše u pohvalnoj kritici knjige Guardian koji ističe da Pikettyjeve kolumne 'bacaju sumnju na sposobnost demokracije da prizna pogreške i reformira se' kada je riječ o ekonomskoj politici. Guardian zaključuje da je Piketty u svojim kolumnama iznio mnoge razumne prijedloge, ali da je nažalost većinom ignoriran od političkog i ekonomskog establišmenta.