SREZAO POTPORU RIJECI

Neugodno iznenađen, Obersnel zasuo Hasanbegovića pismima

27.04.2016 u 15:25

Bionic
Reading

Zabrinut nedavnim informacijama iz Ministarstva kulture, odnosno značajnim smanjivanjem sredstava za financiranje HNK Ivana pl. Zajca, ali i smanjivanjem sredstava za izdavačku kuću EDIT, zbog čega je dovedeno u pitanje izlaženje lista La Voce del Popolo, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel uputio je ministru Zlatku Hasanbegoviću dva pisma u kojima traži pojašnjenje takvih odluka, a u jednom pismu čak se pita nije li došlo do greške prilikom objave dokumenata

Prvo pismo Obersnel je Hasanbegoviću uputio prošli tjedan, odmah poslije objave odobrenih sredstava Ministarstva kulture za financiranje dramske djelatnosti u Hrvatskoj.

'Iz objavljenog dokumenta vidljivo je drastično smanjenje sredstava za riječko kazalište u ovoj godini u odnosu na 2015. Navedene brojke teško se mogu tumačiti uštedama jer je istovremeno značajno povećan iznos za financiranje osječkog HNK, ali i splitskog i varaždinskog', tvrdi Obersnel, a svoje tvrdnje potkrepljuje brojkama: Osijeku je budžet od Ministarstva povećan za 43,7 posto, a Rijeci smanjen za 23,6 posto.

'S obzirom na raniju najavu Ministarstva kulture i sastanak održan u Zagrebu, na kojem je jasno rečeno da je Ministarstvo svjesno nužne podrške koju Rijeci treba pružiti s obzirom na ponesenu titulu Europske prijestolnice kulture, ovakvo smanjenje sredstava nacionalnoj kazališnoj kući u Rijeci, u prvoj godini provođenja projekta EPK, zabrinjavajuće je i nejasno', navodi se u priopćenju Vojka Obersnela te se nadalje pojašnjava kako projekt Europske prijestolnice kulture nije vezan samo za 2020. godinu, već je njegova uloga pozicionirati Rijeku na mapi gradova kulture tijekom godina koje prethode 2020., ali i nakon te godine.

Stoga Obersnel u svom pismu Hasanbegoviću izražava nevjericu i sumnju u ispravnost objavljenog dokumenta, s obzirom na nelogičnost poruke koja se šalje takvom raspodjelom financijskih sredstava.


Drugo pismo ministru Hasanbegoviću Obersnel je uputio u srijedu, a njime je reagirao na smanjenje sredstava koja su se do sada doznačavala izdavačkoj kući EDIT. 'Prema ministrovim izjavama, ubuduće ta sredstva neće uopće biti planirana u Ministarstvu kulture, ali je nejasno gdje će i na koji način biti planirana, odnosno može li Ministarstvo kulture utjecati na osiguranje i doznačavanje tih sredstava putem Ureda za nacionalne manjine. Naime, autohtona talijanska manjina u Rijeci važan je dio identiteta grada i ujedno predstavlja ideju multikulturalnosti kao bogatstva Hrvatske, stoga je dovođenje u pitanje izlaženja središnjeg novinskog dnevnika za pripadnike talijanske manjine vrlo problematično u kontekstu određenja Hrvatske kao zemlje koja se odgovorno i s ponosom skrbi o pripadnicima nacionalnih manjina zastupljenih u našoj zemlji', zaključuje se u Obersnelovom obraćanju ministru Hasanbegoviću.