ULIČNA UMJETNOST

Nestala Louvreova piramida, a krivac nije iluzionist

31.05.2016 u 15:46

Bionic
Reading

Modernistička staklena piramida koju je u dvorište stoljetnog Muzeja Louvre 1989. postavio kinesko-američki arhitekt I. M. Pei dugo je bila trn u oku Parižana i posjetitelja slavnog muzeja. Piramida je s vremenom postala jedno od obilježja muzeja, a 27 godina nakon postavljanja priznati francuski ulični umjetnik JR učinio je da ona ponovno nestane

Za ovaj trik, svojstveniji iluzionistima nego umjetnicima, JR je prekrio pročelje piramide ceradom na kojoj je otisnuo crno-bijelu fotografiju dijela palače Louvre koju piramida inače zaklanja. Odudaranje tonova, crno-bijelih na ceradi od sepija tonova građevine, umjetnik je u maniri filmskih flešbek scena sugerirao 27-godišnji vremenski skok.

Razlog prekrivanja piramide, koje je naručio pokojni francuski predsjednik François Mitterrand, JR je objasnio u intervjuu objavljenom na web-stranicama Louvrea.

'Svrha moga rada je prenošenje povijesti kako bi bolje razumjeli sadašnjost, ali i pronašli odjeke povijesti u našem vremenu. Dok sam brisanjem piramide Louvre vratio u prvobitno stanje, stavio sam naglasak i na način na koji Pei učinio Louvre relevantnim u svoje vrijeme', rekao je JR.

Ulični umjetnik objasnio je kako je svojim radom preusmjerio energiju piramide.

'Piramida u Louvreu jedan je od najfotografiranijih francuskih monumenata, a da bi dobili potpuni učinak anamorfne slike i njezina prividnog nestanka, ljudi će morati tražiti pravi kut snimanja i dosta se šetati oko nje', zaključuje JR.

RTL Autor: RTL