internetsko blago

Veliki dramaturg i autor antologijske TV serije iza sebe je ostavio značajan opus: Pogledajte na jednome mjestu čime nas je sve zadužio Ivo Štivičić

15.10.2021 u 15:42

Bionic
Reading

Godine 2013. pokrenut je Youtube kanal 'Krležin gvozd', prepun Štivičićevih radova, TV drama i serija, intervjua i drugih isječaka

Naišli smo na internetsko blago.

'Službeni kanal hrvatskog pisca i dramaturga Ive Štivičića,' stoji u opisu Youtube kanala 'Krležin gvozd'. Kanal je pokrenuo nepoznati autor uz dozvolu i znanje noćas preminulog autora i dramaturga. 'Krležin gvozd' startao je 7. studenog 2013. godine, ima nešto više od dvije tisuće pretplatnika, na njemu je objavljeno gotovo dvjesto videa, a ukupni broj pregleda cjelokupnog materijala iznosi 1,783,585.

Od poznatijih Štivičićevih TV drama, na kanalu se u cijelosti mogu pogledati 'Spašavanje časti' (1966.), zatim drama 'Karmine' (nastala po motivima novele Augusta Cesarca 'Krčma Široko grlo' 1978. godine), kao i njegove tri drame u sklopu ciklusa 'Dijalozi' (1966.). Pored cjelovitih drama, na kanalu se mogu pronaći i razni isječci iz intervjua u kojima, primjerice, Štivičić evocira uspomene sa snimanja TV drama, raspravlja o svom odnosu s Krležom i sl. Osim toga, tu je i niz glumačkih portreta koje je Ivo Štivičić uredio i vodio 1995./1996. godine (Ena Begović, Boris Dvornik, Relja Bašić, Ana Karić, Vlasta Knezović, Ivo Gregurević...).

Izvor: Društvene mreže
Izvor: Društvene mreže

Od drugih Štivičićevih djela, dostupno je u cijelosti i petnaest epizoda 'Putovanja u vučjak' (1986.), kao i mini-serija 'Tomo Bakran' (1978.).

Izvor: Društvene mreže

'Kanal prvenstveno sadržava TV drame i serije na kojima je radio Ivo Štivičić,' stoji dalje u opisu kanala. Autor piše i kako se koristio materijalima iz osobnog arhiva Ive Štivičića.

'Kanal je ujedno posvećen i klasiku hrvatske književnosti i središnjoj ličnosti hrvatske moderne kulture, Miroslavu Krleži, njegovom književnom radu i kazališnim i TV adaptacijama njegovih djela iz pera Ive Štivičića i drugih autora, kao i Krležinoj supruzi Beli, dugogodišnjoj dramskoj prvakinji HNK u Zagrebu. Zahvalu dugujemo i pokojnom skladatelju Živanu Cvitkoviću (1925-2012), koji nam je godinu dana prije smrti ljubazno ustupio audio snimke svojih partitura za filmove i TV serije poput Tko pjeva zlo ne misli, Gruntovčani, Putovanje u Vučjak kako bi s njima upoznali širu publiku. Posebno vrijedna spomena u tom smislu je raskošna partitura za TV seriju Putovanje u Vučjak, nastalu po motivima drame Miroslava Krleže,' piše također u opisu Youtube kanala 'Krležin gvozd'.

  • +4
Ivo Štivičić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL