MUZEJ ULIČNE UMJETNOSTI

Nakon Branimirove, grafiteri odlaze u kvart budućnosti

  • Autor: Sanja Fligić
  • Zadnja izmjena 09.09.2011 09:42
  • Objavljeno 30.08.2011 u 14:12
muu9

muu9

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Nakon prošlogodišnjeg iznimno uspješnog projekta Novo lice Branimirove ulice, Muzej ulične umjetnosti započinje još jedan projekt pod nazivom MUU u Dugavama

S ciljem da kulturu iz centra proširi i u druge dijelove grada, Muzej ulične umjetnosti 1. rujna pokreće s novim projektom, ovoga puta u Dugavama. Kao i prošle godine, prilikom oslikavanja Branimirove ulice, grafiteri i ulični umjetnici ukrasit će javne površine u Dugavama, novozagrebačkom kvartu, a njihovo gostovanje u novozagrebačkom kvartu trajat će dva tjedna.

Direktorica muzeja Ivana Vukšić kazala da su Dugave zamišljene kao kvart budućnosti, no sve je nekako ostalo samo na ideji. Upravo s ciljem da stanovnicima pred kuće i stanove dovedu kulturne događaje i nasele 'suvremenu umjetničku scenu' te decentraliziraju kulturu Zagreba, odabrali su taj dio grada.

Radit će se uglavnom na Osnovnoj školi Dugave i središnjoj zgradi Dječjeg vrtića te podzemnim garažama i nekoliko kvartovskih prolaza. Posjetitelji će svakodnevno, kroz svih 15 dana trajanja projekta, imat prilike svjedočiti umjetničkom stvaralaštvu i upoznati se s uličnim umjetnicima.

Na ovogodišnjem projektu sudjelovat će osam stranih i devetnaest domaćih umjetnika. Iz Bosne i Hercegovine dolazi Emir Šehanović, Dem iz Italije, dvojac Jana&JS iz Francuske i Austrije i Phlegma iz Velike Britanije. Od domaćih, tu su poznati PUMA 34, Komikaze i Oko te Ninja Tiger, Sretan Bor i Lunar.

Za razliku od projekta u Branimirovoj gdje su uglavnom radilo samo na iscrtavanju zida uz nekoliko 3D intervencija, projekt u Dugavama nešto je ambiciozniji.

Umjetnica Cho Cho za posjetitelje će pripremiti pozamašne najlonske skulpture lutaka, dok će na samoj završnici projekta (15. rujna) kolektiv Kiborz iz Srbije posjetitelje će počastiti spektakularnim video mappingom uz glazbu.

Posljednjeg dana projekta 15. rujna muzej će biti svečano otvoren uz ležerni piknik na livadi ispred osnovne škole, već spomenuti video mapping i koncert Trešnjevačkih mališana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!