večeras

Naklada Ljevak predstavlja knjigu 'Posljednji san' Pedra Almodóvara

11.12.2023 u 10:25

Bionic
Reading

Naklada Ljevak večeras predstavlja knjigu 'Posljednji san', legendarnog redatelja Pedra Almodóvara, a nakon razgovora o knjizi održat će se i projekcija njegovog filma 'Čudan način života'

Predstavljanje će se održati večeras, u ponedjeljak, 11. prosinca, s početkom u 19 sati u Boutique Kinu Kaptol, na adresi Nova Ves 17.

Knjigu će predstaviti politolog i filmski kritičar Boško Picula - inače i kolumnist tportala - zatim povjesničar filma Daniel Rafaelić te prevoditeljica knjige Željka Somun. Razgovor će voditi Karmela Devčić, a ulomak iz djela pročitat će dramska umjetnica Judita Franković.

Nakon razgovora o knjizi održat će se projekcija Almodóvara filma "Čudan način života". Zbog ograničenog broja mjesta, iz Naklade Ljevak ljubazno mole potvrdu dolaska na marketing@naklada-ljevak.hr

Ova knjiga ponajviše nalikuje rascjepkanoj, nepotpunoj i ne baš sasvim razgovijetnoj autobiografiji. Usprkos tome, vjerujem da će čitatelj na koncu dobiti ponajviše informacija o meni kao sineastu, kao pripovjedaču i o tome kako se u mojem životu sve to uspijevalo ispreplesti." Tako svoje djelo predstavlja Pedro Almodóvar u uvodnom dijelu, predstavljajući ujedno i svaku od dvanaest pripovijedaka od kojih je sačinjeno. U svima se zrcale njegove opsesije: mračno doba školovanja, slavlje humora, umjetnički razvoj, neugodna strana popularnosti te utjecaj fikcije na život. Nudeći višestruke slojeve čitanja, Posljednji san ustvari je katalog načina pripovijedanja i otkriva nam redatelja koji je potajice iznjedrio izuzetno književno djelo.

Pedro Almodóvar (Calzada de Calatrava, 1949.), filmski redatelj, scenarist i producent, uz Buñuela kultno ime španjolskog i svjetskog filma. Njegov filmski opus sastoji se od dvadeset četiri filma. Osvojio je sve važne međunarodne filmske nagrade među kojima se ističu dva Oscara, dva Zlatna globusa, Zlatni lav, dvije nagrade festivala u Cannesu i šest nagrada Goya. Autor je kratke priče Fuego en las entrañas (Vatra u utrobi) (1981.) i kronika o protagonistkinji koja samo gleda kako utažiti pokvarenu maštu i prljave strasti, a ime joj je Patty Diphusa (1991.). El último sueño (Posljednji san) prva je njegova zbirka pripovijetki.