TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Najbolje doktorske serije koje možete pogledati na streaming platformama i kabelskim kanalima

  • 05.11.2023 u 20:10

  • Bionic
    Reading

    Nikad ne gube na popularnosti. U svakom ih se trenutku nekoliko vrti po televizijskim mrežama i kabelskim kanalima, na streaming servisima ih možete pronaći preko nekoliko desetaka, što američkih, što britanskih, a u zadnje vrijeme sve više i dalekoistočnih. A stalno nadiru i nove! Evo deset najboljih doktorskih serija koje se trenutno mogu pogledati na streaming platformama i kabelskim kanalima u Hrvatskoj.

    10. Transplant

    Seriju o mladom sirijskom liječniku Bashiru 'Bashu' Hamedu možete gledati na kanalu Star Life (a prikazivao ju je i RTL 2), a najzanimljivije u njoj je to što govori o liku koji je došao iz Sirije, gdje su mu roditelji bili glavni liječnici u jednoj bolnici, ali su poginuli. On je pak sa sestrom pobjegao u Kanadu, gdje na početku serije radi u sirijskom fast food restoranu, ali u prvoj epizodi nevjerojatnim spletom okolnosti - i na nevjerojatan način - spasi život glavnoj doktorskoj faci u svom gradu. Tu sad ima hrpa drame oko toga što Bash ne može do svoje diplome sa sirijskog medicinskog faksa, oko toga što je Sirijac pa štokoji pacijent misli da je terorist ili štajaznam, oko ovoga ili onoga - ali sve u svemu, nije loše za ljubitelje doktorskih drama.

    Foršpan za prvu sezonu serije 'Transplant' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    9. Reži me

    Aaaaaaaa, klasika & rani radovi Ryana Murphyja! Seriju staru dvadeset godina mnogi su već i zaboravili, iako se prikazivala i na nekim našim televerzumima, ali priča o plastičnim kirurzima Seanu McNamarri i Christianu Troyu i danas žari i pali svojim neobičnim univerzumom medicinski potpomognute ljepote i mladosti, ali i upitnim moralom dva glavna lika. Svih šest sezona serije sada možete pogledati na HBOmaxu, a svako malo reprizno osvane i na raznim komercijalnim i kabelskim kanalima. Dosta je dobro ostarila, ima taj murphyjevski edge.

    Foršpan za seriju 'Reži me' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    8. New Amsterdam

    Jedan od novijih doktorsko-serijskih draguljčića možete pratiti na Star Life kanalu, ali i na Netflixu, gdje možete mirno odbindžati sve sezone ove priče. A priča je posebna po tome što govori o rijetkoj zvjerci u američkom zdravstvenom sustavu - javnoj bolnici. Onoj u kojoj se ništa ne plaća čak i ako nemate osiguranje. Serija počinje tako da izvjesni doktor Max Goodwin postaje ravnatelj te bolnice, koja je u groznim problemima. Em joj doktori zabušavaju i bave se svime drugim osim pacijentima, em nema dovoljno love od donatora, em je sam Max u problemu - živi odvojeno od trudne supruge, plus boluje od karcinoma, što nije još rekao nikome. Sve u svemu, drama ne izostaje. Pet sezona.

    Foršpan za 'New Amsterdam' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    7. Kirurg

    E, sad već zalazimo u domenu UMJETNOSTI. Suludo ambiciozna serija o fikcijskoj verziji newyorške bolnice Knickerbocker s početka dvadesetog stoljeća kreativno je čedo brojnih cijenjenih televizijskih autora, na čelu kojih je bio Steven Soderbergh. Dvije sezone priče o doktoru Johnu W. Thackeryju (Clive Owen) vrlo su ozbiljna i katkad teško gledljiva rekonstrukcija medicine od prije stotinjak godina, ali i društvenih i privatnih previranja likova iz tog doba. Vrlo, VRLO zanimljivo, ali definitivno odgovara nepcu (a bogami i želucu) zahtjevnijih ljubitelja doktorskih drama. Nije za puštanje mozga na pašu. Sve epizode mogu se pogledati na HBOmaxu, a navodno uskoro stiže nova sezona, koju predvodi još jedan cijenjeni američki redatelj - Barry Jenkins.

    Foršpan za prvu sezonu 'Kirurga' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    6. Idemo dalje

    Nije striktno ni doktorska ni drama, ali ovu seriju svakako valja uvrstiti na ovaj popis jer je šteta da je propustite. Govori o njegovateljima i štićenicima jednog stacionara i bolničkog odjela za njegu starijih osoba, i to čini istodobno brutalno i nježno. Riječ je, naime, o humorističnoj seriji, baziranoj na britanskoj humorističnoj seriji jednakog naslova, a u njoj se ne štedi ni liječnike ni njegovatelje ni pacijente, ali se isto tako prikazuje i to da je uvijek i u svim slučajevima riječ o ljudima. Brutala i ljudska toplina izmjenjuju se jednakom mjerom, često ćete se smijati, ali nerijetko će vas uhvatiti i depresija. Laurie Metcalf kao glavna doktorica i Alex Borstein kao glavna sestra totalno rasturaju. Gleda se na HBOmaxu.

    Foršpan za seriju 'Idemo dalje' Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

    5. Dr. House

    Ima li koga u našoj galaksiji tko ne zna za ikonsku ulogu Hugha Laurieja, plavookog bezobraznog genijalnog dijagnostičara koji hoda sa štapom, ovisan je o Vicodinu i ne može bez svojeg najboljeg prijatelja Dr. Wilsona? Nema, naravno da nema! Osmišljen po uzoru na Sherlocka Holmesa, koji je također šepao, bio ovisan, ali o opijumu (jer Vicodina tada još nije bilo), genijalno deducirao i nije mogao bez svojeg najboljeg prijatelja Dr. Watsona - 'Dr. House' zapravo je detektivska serija, samo što glavni (anti)junak ne traži ubojicu u ljudskom obliku, nego uzročnika nečije bolesti. Možda se varam, ali mislim da je trenutačno ne mogu pronaći ni na jednoj streaming platformi i TV kanalu dostupnom u Hrvatskoj, ali bez brige - već će se negdje opet pojaviti jer gledali smo je posvuda i nema nikakve sumnje da ćemo je gledati opet. 'Dr. House' ubraja se u kanon legendarnih i klasičnih doktorskih TV drama koje će biti gledljivi i aktualni još dugi, dugi niz godina, čak i kad sulude medicinske misterije u njoj postanu zastarjele.

    Dr. House, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    4. Stažisti

    Ne, ne 'Stažist' - ona dosadnjikava doktorska serija s ultramršavim Mattom Czuchryjem (kojeg volimo još od 'Gilmoreica' i 'Dobre žene', a volimo ga i u tom 'Stažistu', iako je serija srednja žalost), nego baš 'Stažisti' ilitiga Scrubs, luda humoristička serija Billa Lawrencea koja je sad već prešla dvadesetu godinu od prikazivanja. Serija je to koja nas je upoznala sa Zachom Braffom kao J.D.-jem i Donaldom Faisonom kao njegovim najboljim prijateljem Turkom, koja nam je dala legendarnog Dr. Coxa (John C. McGinley), u kojoj smo upoznali Saru Chalke kao vrhunsku komičarsku glumicu, koja nas i dalje zabavlja u serijama od 'Kako sam upoznao vašu majku' do 'Ricka i Mortyja' i koja je bila urnebesno smiješna, ali je i ozbiljno, potresno i medicinski točno obrađivala neke bolničke teme. Ne stari, jednako je dobra danas kao i pri premijeri 2001. Gleda se na Disney Plusu.

    Foršpan za 'Stažiste' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    3. The Good Doctor

    Isto jedna od relativno novijih doktorskih serija - ima šest sezona, na Netflixu ih možete odbindžati pet, na Stars Lifeu se, mislim, prikazuje četvrta, uglavnom - tu smo negdje, ali najnoviju sezonu još ne možete gledati u Hrvatskoj. Serija je inače originalno južnokorejska, ali ju je skužio glumac Daniel Dae Kim (koji u seriji glumi dr. Parka), otkupio prava na obradu, dofurao Davida Shorea, autora 'Dr. Housea' i eto ti ga na. Serija inače govori o mladom specijalizantu kirurgije, Dr. Shawnu Murphyju, koji je, osim što je genijalac, ujedno i autist. Serija je vrlo hvaljena zbog svojih priča, prikaza likova, ali i realističnog prikaza bolničkih postupaka, posebno kirurških zahvata. Posebno su hvaljene epizode koje se bave epidemijom COVID-a i njezinim utjecajem na zdravstvene radnike. Serija je super, Freddie Highmore kao Shawn je nenadmašan, a za starije TV sladokusce izdvajam značajnu ulogu Richarda Schiffa kao dr. Glassmana, Shawnova mentora i zamjenskog oca. Schiff nam je, naime, poznat kao Toby Ziegler iz 'Zapadnog krila'. I da, ovdje je jednako sjajan.

    Foršpan za dobrog doktora Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    2. Ovo će boljeti

    Snimljena prema memoarima Adama Kaya, ova BBC/AMC-jeva serija opisuje radni i privatni život mladih ginekologa u jednoj britanskoj javnoj bolnici i, kao takva, praktički zaslužuje zasebnu kategoriju. Bolno iskrena i bolno urnebesna, a katkad samo bolna, ova serija nerijetko se obraća izravno gledateljima, a glumac Ben Whishaw gotovo organski uvjerljivo igra Adama Kaya, s vlastitom i tuđom krvlju na rukama komično i tragično opisuje kako je to biti mladi liječnik u jednoj pretrpanoj, nedovoljno financiranoj bolnici. I koliko te to može uništiti. Cijela je mini-serija na HBOmaxu pa ako niste dosad - što čekate?

    'Ovo će boljeti', foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    1. Hitna služba

    Petnaest sezona, 331 epizoda, počela prije skoro trideset, a završila prije skoro petnaest godina, stvorila je karijere Georgea Clooneyja, Anothonyja Edwardsa, Juliane Margulies, Gorana Višnjića, Noe Wylea i mnogih drugih - i do dana današnjeg ostaje najbolja, najuvjerljivija, najbolje napisana, najslojevitije prikazana i jednostavno najbolja doktorska serija koja je ikada snimljena za televiziju. I liječnici koji se još nisu bili rodili kada je prikazana prva epizoda 'ER-a' slažu se da je u njoj prikazan život i rad u bolnici nevjerojatno realističan, da su svakodnevne borbe, previranja i problemi jednako stvarni danas kao i tada, a dokaz da serija i dan-danas privlači gledatelje jest taj što je možete pogledati na HBOmaxu.

    'Hitna služba', foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.