hrvatsko društvo pisaca

Nagrada Kamov Tomislavu Ribiću za knjigu 'Dve rali zmeržnjenoga jognja'

17.11.2022 u 15:49

Bionic
Reading

Književniku Tomislavu Ribiću za knjigu pjesama 'Dve rali zmeržnjenoga jognja', koju je objavila naklada Tonimir iz Varaždinskih Toplica, uručena je u četvrtak književna nagrada Janko Polić Kamov u Hrvatskom društvu pisaca (HDP)

Ribićeva knjiga, kako je ocijenilo prosudbeno povjerenstvo, trasira jedan drugi put iz "jazika ditinjstva u jazik knige".

Knjiga je pisana kao neprekinuta narativna cjelina gdje pjesma pretječe prozu i argumentirano u pitanje dovodi rodnu i vrsnu podjelu literature, napominje povjerenstvo i dodaje kako je knjiga "Dve rali zmeržnjenoga jognja" nasušno potrebna virtuozna autorska artikulacija jednakopravnog pisma na jednome od triju jezika koji imaju sreću posjedovati naša književnost, kultura i svakodnevlje.

Povjerenstvo u sastavu Andrea Zlatar Violić, Velid Đekić i Nikola Petković odabralo je pet finalista nagrade koju HDP dodjeljuje za najbolje književno djelo pisano na hrvatskom jeziku.

U završnicu natjecanja za nagradu Janko Polić kamov ušli su, uz dobitnika nagrade i Sandra Antolić s knjigom "Svojevrsna", Denis Ćosić s knjigom "Košute su plakale bez rogova", Tatjana Gromača i knjiga "Berlin, Pula, Varšava" te Denis Peričić i njegova knjiga "105 godina samoće".

Tomislav Ribić rođen je 1959. u Varaždinu. Objavio je više zbirki pjesama, među kojima i zbirku "Zapisci anđela". Dobitnik je više književnih nagrada za pjesme i prozu od čega čak tri puta je nagrađivan za cjeloviti pjesnički opus na Recitalu Dragutin Domjanić.