koprivnica

Nagrada Fran Galović Igoru Belešu za roman 'Listanje kupusa'

06.11.2023 u 10:34

Bionic
Reading

Igor Beleš dobitnik je Nagrade Fran Galović za roman 'Listanje kupusa', a izabran je među 79 književnih djela na 30. festivalu književnosti 'Galovićeva jesen' koji se održava u Koprivnici.

To je drugi autorov roman a pripovijeda o četvorici dječaka i djevojčici koji u Borovu, industrijskom naselju Vukovara, na svoj način doživljavaju početak rata 1991. te pad grada koji označava i kraj njihova djetinjstva.

Protagonisti romana ne razumiju ništa vezano za politiku pa tako nisu svjesni ni vlastitog nacionalnog identiteta. Oni protiv vlastite volje otkrivaju štošta o svojoj zajednici, kazao je član žirija Mario Kolar obrazlažući nagradu.

Slika je pritom uvjerljiva, a praćenje priče pretvara se u nesvakidašnji doživljaj. Beleš vješto vodi dijaloge, okretno portretira razne društvene tipove, a posebno je spretan u dvije ključne dimenzije teksta, tjera čitatelja da se uživi u dječji svijet i pritom uspijeva izbjeći svako dociranje, svaku političku poruku, navod se u obrazloženju žirija.

Nagrađeni Igor Beleš rekao je kako je roman dijelom autobiografski. "Temi koju obrađuje teško se i danas othrvati, valjda je riječ o svojevrsnom PTSP-u", kazao je autor, rođeni Vukovarac sa stalnom adresom u Rijeci, kojemu je to prva književna nagrada.