SARKOFAZI IN SITU

Na Silbi se otvara muzej pod morem

Bionic
Reading

U uvali Pocukmarak na Silbi u utorak počinje druga faza podmorskih istraživanja u kojima sudjeluju stručnjaci s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Pod vodstvom prof.dr.sc. Zdenka Brusića koji je u toj uvali lani pronašao dva sarkofaga i više poklopaca za sarkofage istražit će se širi prostor i obaviti pripreme za otvaranje muzeja pod morem u kojemu će oni biti izloženi na licu mjesta i dostupni svima koji znaju plivati, prenosi Slobodna Dalmacija.

Uobičajene dužine od oko dva metra, sarkofazi se nalaze na dva i pol do tri metra dubine, obrasli su algama, a pokriva ih krupno lomljeno kamenje.
S obzirom na ukrase na poklopcima vjerojatno su iz kasnoantičkog razdoblja - iz 4. ili 5. stoljeća i bacaju novo svjetlo na tijek života na tom zadarskom otoku o čijoj se povijesti, posebice u rimsko vrijeme, malo zna.

Zadarski će arheolozi te sarkofage koji su iznimno rijetka pojava u moru, osloboditi naslaga, očistiti i dokumentirati zatečeno stanje te čim bude moguće, na kopnu i na moru obilježiti njihovu lokaciju u uvali u samom središtu Silbe kako bi ih i kupači mogli promatrati.