VELIKA IZLOŽBA U MSU

Na koji smo način bili moderni u socijalizmu?

02.12.2011 u 09:58

Bionic
Reading

Izložba 'Socijalizam i modernost', koja se večeras otvara u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, ponudit će odgovor na pitanje što je značilo 'biti moderan' u hladnoratovskom razdoblju i vremenu socijalizma u Jugoslaviji

Izložba koju organiziraju Muzej suvremene umjetnosti i Institut za povijest umjetnosti bavi se umjetnošću, kulturom i politikom u razdoblju od početka 50-ih do sredine 70-ih godina 20. stoljeća. Nastala je kao završni rad znanstvenih istraživanja koja su na temu tog razdoblja provodili voditeljica autorskog tima izložbe, povjesničarka umjetnosti Ljiljana Kolešnik i povjesničar Tvrtko Jakovina, a svoj stručni doprinos dali su profesor komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Dean Duda, povjesničarka umjetnosti Sandra Križić Roban i grafički dizajner Dejan Kršić.

Odabrali su tristotinjak izložaka, u rasponu od posude za šećer do rekonstrukcije srušenog spomenika Vojina Bakića, sve da bi što bolje predočili život i atmosferu vremena nakon Drugog svjetskog rata, koji dosad u Hrvatskoj nisu bili obrađivani na jednom mjestu u toliko širokom spektru.

Eksponati za izložbu gotovo svi su iz tridesetak hrvatskih muzeja i privatnih zbirki, a cilj je, kako najavljuju autori, podsjetiti na kozmopolitsku tradiciju domaće sredine, koja je, posebice 60-ih godina, učinila Zagreb i Hrvatsku najzanimljivijim središtem moderne umjetnosti i kulture u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Izložba ostaje otvorena do početka veljače iduće godine, a u dva mjeseca bit će održana brojna popratna događanja, poput razgovora sa stručnjacima na temu socijalizma, autori će, svatko iz svoje stručne perspektive, predvoditi razgledanje izložbe, a od pravih kurioziteta ističe se program 'Radnička klasa ide u MSU'.

'Ne obećavamo radničkoj klasi raj, jer tamo je ionako po svoj prilici dosadno, ali joj možemo obećati zanimljivu izložbu', kažu u MSU i pozivaju grupe radnika i radnica hrvatskih tvornica i tvrtki da se prijave za besplatna stručna vodstva izložbom. Mi vas pozivamo da pogledate šetnju izložbom uoči otvorenja te što su za tportal rekli autori tog projekta.