VELIKA IZLOŽBA U MSU

Na koji smo način bili moderni u socijalizmu?

  • Autor: Mija Pavliša
  • Zadnja izmjena 02.12.2011 12:13
  • Objavljeno 02.12.2011 u 09:58
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Izložba 'Socijalizam i modernost', koja se večeras otvara u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, ponudit će odgovor na pitanje što je značilo 'biti moderan' u hladnoratovskom razdoblju i vremenu socijalizma u Jugoslaviji

Izložba koju organiziraju Muzej suvremene umjetnosti i Institut za povijest umjetnosti bavi se umjetnošću, kulturom i politikom u razdoblju od početka 50-ih do sredine 70-ih godina 20. stoljeća. Nastala je kao završni rad znanstvenih istraživanja koja su na temu tog razdoblja provodili voditeljica autorskog tima izložbe, povjesničarka umjetnosti Ljiljana Kolešnik i povjesničar Tvrtko Jakovina, a svoj stručni doprinos dali su profesor komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Dean Duda, povjesničarka umjetnosti Sandra Križić Roban i grafički dizajner Dejan Kršić.

MSU

MSU

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Odabrali su tristotinjak izložaka, u rasponu od posude za šećer do rekonstrukcije srušenog spomenika Vojina Bakića, sve da bi što bolje predočili život i atmosferu vremena nakon Drugog svjetskog rata, koji dosad u Hrvatskoj nisu bili obrađivani na jednom mjestu u toliko širokom spektru.

Eksponati za izložbu gotovo svi su iz tridesetak hrvatskih muzeja i privatnih zbirki, a cilj je, kako najavljuju autori, podsjetiti na kozmopolitsku tradiciju domaće sredine, koja je, posebice 60-ih godina, učinila Zagreb i Hrvatsku najzanimljivijim središtem moderne umjetnosti i kulture u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Izložba ostaje otvorena do početka veljače iduće godine, a u dva mjeseca bit će održana brojna popratna događanja, poput razgovora sa stručnjacima na temu socijalizma, autori će, svatko iz svoje stručne perspektive, predvoditi razgledanje izložbe, a od pravih kurioziteta ističe se program 'Radnička klasa ide u MSU'.

'Ne obećavamo radničkoj klasi raj, jer tamo je ionako po svoj prilici dosadno, ali joj možemo obećati zanimljivu izložbu', kažu u MSU i pozivaju grupe radnika i radnica hrvatskih tvornica i tvrtki da se prijave za besplatna stručna vodstva izložbom. Mi vas pozivamo da pogledate šetnju izložbom uoči otvorenja te što su za tportal rekli autori tog projekta.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!