'Leksikon Tânja Ostojić'

Na internetu pronašla 30 svojih imenjakinja i prezimenjakinja i povezala ih u projekt

14.08.2017 u 11:02

Bionic
Reading

Umjetnica Tanja Ostojić posljednjih šest godina radi na svome 'Leksikonu Tânja Ostojić', zbirci iskustava više od 30 svojih imenjakinja i prezimenjakinja s područja bivše Jugoslavije, koje je pronašla na internetu i društvenim mrežama. Projekt već neko vrijeme regionalno predstavlja, a trenutna je postaja Rijeka, gdje će u Studiju Kamov izložiti dosadašnja otkrića različitih Tânja

Tanja Ostojić (Užice, 1972.) je performerica i interdisciplinarna umjetnica nastanjena u Berlinu, koja je umjetnost studirala u Srbiji, Francuskoj i Njemačkoj. Projekt 'Leksikon Tânja Ostojić' počela je tijekom dvogodišnje istraživačke stipendije na studiju u Berlinu 2011., a potom ga nastavila putem društvenih mreža i interneta.

Kroz njega se povezala s ukupno 33 svoje imenjakinje i prezimenjakinje, Tanje Ostojić različitih nacionalnosti i godišta, stupnja obrazovanja, socijalnog statusa i životnih iskustava, koje sve (ili njihovi roditelji) potječu s teritorija nekadašnje Jugoslavije.

Osim što je na ovaj način mapirala sasvim osobne povijesti, Ostojić je konceptualno odabranim demografskim okvirom otvorila i brojna rodna, identitetska, etička, ekonomska i politička pitanja te projekt usmjerila prije svega prema istraživanju suvremenih post-jugoslavenskih migracijskih procesa.

Izložba u Rijeci, nastala u suradnji riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i beogradskog Goethe-Instituta, obuhvatit će dio arhiva Tanjinog dugogodišnjeg istraživanja, radove nastale u kreativnim radionicama, kao i foto i video dokumentaciju susreta Tânja Ostojić. Moći će se vidjeti i tapiserija velikog formata, nastala u tehnici dokumentarnog veza, nad kojom sve Tanje dijele autorstvo i vlasništvo.

Rijeka je ujedno i posljednja stanica predstavljanja projekta u 2017. Dosad je s njime autorica gostovala u beogradskom Goethe-Institutu, Muzeju suvremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci, Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i u Muzeju suvremene umjetnosti u Beogradu.

U pripremi je i knjiga na engleskom jeziku 'Lexicon of Tanjas Ostojić’ u kojoj će, između ostalog, biti objavljeni intervjui s Tanjama Ostojić i njihovim omiljenim receptima (u izdanju LADA - Live Arts Development Agency London i MSU Beograd).

'Leksikon Tânja Ostojić' u Rijeci se može pogledati do 7. rujna, od utorka do nedjelje od 17 do 21 sat.