U ČAST VELIKANU

Muzej rekonstruirao Beuysov atelje

03.01.2013 u 12:47

Bionic
Reading

Slavni njemački umjetnik Joseph Beuys, koji je umro 1986, ovih dana je opet u centru pažnje tamošnje javnosti u povodu rekonstrukcije njegova ateljea u gradu Kleveu, u kojem je Beuys proveo dobar dio svojeg artističkog života

Na granici s Nizozemskom, u dolini rijeke Rajne, smješten je njemački gradić Kleve od 50 tisuća stanovnika, koji ipak može ponuditi jednu svjetsku umjetničku atrakciju. I to ponajviše zahvaljujući tome što je u Kleveu dobar dio svojega života proveo Joseph Beuys (1921-1986), umjetnik čiji je značaj za suvremenu umjetničku praksu doista teško precijeniti.

Beuys se okušao kao kipar, performer, autor instalacija i teoretičar drugačijeg pogleda na umjetnost, te ga se s pravom smatra jednim od najvažnijih stvaratelja druge polovice dvadesetog stoljeća, što su u Kleveu odlučili iskoristiti i Beuysu posvetiti 3.000 kvadratnih metara muzejskog prostora.

Naime, u Museum Kurhaus Kleve čitavo je zapadno krilo posvećeno Josephu Beuysu, a u novoj postavi se mogu vidjeti i mnoga njegova djela koja su prethodno bila nedostupna za široku publiku. Mogu se vidjeti brojni Beuysovi crteži, akvareli i slike krajolika, njegove rane skulpture poput autoprtreta iz 1947, a naročito je zanimljiva rekonstrukcija umjetnikova ateljea, koja je ostvarena zahvaljujući starim fotografijama koje prikazuju Beuysov radni prostor.

Kritičari su oduševljeni naročito rekonstrukcijom Beuysova ateljea, ali i nekim ranim radovima ovog velikana, koji pokazuju 'njegovu veliku povezanost s rajnskim zavičajem', kako piše Die Zeit. Ipak, napominje se kako je poznati galerist Alfred Schmela jednom svjedočio i da Beuys u svojem ateljeu drži i raspadajućeg štakora u kartonskoj kutiji, što se ipak ne može naći i u rekonstrukciji Museum Kurhaus Klevea.