velika čast

Motovunska nagrada 'Pedeset godina' u rukama Bogdana Žižića

15.06.2017 u 12:44

Bionic
Reading

U suradnji s Hrvatskim društvom filmskih redatelja, ovogodišnja motovunska nagrada 'Pedeset godina' odlazi u ruke Bogdana Žižića, redatelja koji se i u svojim veteranskim godinama bavi potisnutim kontroverzama društva

Motovunska nagrada 'Pedeset godina', ove godine odlazi u ruke redatelja Bogdana Žižića, koji se u svojim veteranskim godinama bavi potisnutim kontroverzama društva.

Tako je, primjerice, u filmu 'Damnatio memoriae' dokumentirao najsveobuhvatniju sliku uništenih spomenika pokretu otpora u Drugom svjetskom ratu, a svojim se zadnjim filmom 'Jasenovački memento' vratio temi ustaškog logora smrti, ovoga puta prikazujući kroniku zločina.

Rođen 1934. u Solinu, Žižić se tek nakon završenog  studija prava odlučuje brakorazvodne parnice zamijeniti filmskom strukom i uskoro nakon zaposlenja u Zagreb filmu, 1964. godine, snima svoj prvi film 'Poplava', koji se i danas smatra jedinim potpunim dokumentom strašnog događaja koji je pogodio Zagreb.

Bogdan Žižić kasnije postaje jednim od najvažnijih hrvatskih i jugoslavenskih redatelja, čiji kratki dokumentarni i igrani filmovi dobivaju nagrade na važnim međunarodnim festivalima, a njegova prva dva duga igrana filma – 'Kuća' i 'Ne naginji se van' - osvojila su Zlatne arene na festivalu u Puli, zbog čega je ušao u domaću filmsku povijest kao jedini osvajač dvaju Velikih Zlatnih Arena za svoja dva dugometražna filma.