PRIČE ZA SANJARENJE

'Mjesec u prosincu' među najkvalitetnijim dječjim knjigama

12.03.2009 u 10:32

Bionic
Reading

Slikovnica Sanje Lovrenčić i Pike Vončine 'Mjesec u prosincu - dvanaest malih priča za sanjarenje' (Autorska kuća, 2008) uvrštena je u godišnji izbor najkvalitetnijih knjiga za djecu, što ga objavljuje Međunarodna dječja knjižnica u Münchenu.

Knjiga će biti izložena na Međunarodnom sajmu dječje knjige u Bologni na štandu Internationale Jugendbibliothek od 23. do 26. ožujka te je, uz recenziju, uvrštena u katalog 'The White Ravens 2009'.

Slikovnica 'Mjesec u prosincu' Sanje Lovrenčić nudi najmlađim čitateljima dvanaest kratkih priča, nadahnutih ilustracijama Pike Vončine. Na prvi pogled čini se da je Mjesec glavni junak, no oko njega se događa mnogo toga neočekivanog: pod njegovim svjetlom snježne sove održavaju godišnji bal, on maloj vili služi kao najviša skakaonica na nebu, a jednom će mišu poslužiti kao model za sliku idealnog sira. Kad ga nestane s neba, četiri mačke kreću za njim u potragu, a kad se ponovno pojavi poslužit će kao ljuljačka za tri šašava psa, pobjednika u tuljenju.

Književnica Sanja Lovrenčić i ilustratorica Pika Vončina već su ostvarile uspješnu suradnju 2001. zajedno objavivši knjigu za djecu 'Četiri strašna Fufoždera i jedan mali Fufić', koja je nagrađena nagradom 'Grigor Vitez' za tekst, slikovnicu 'Mjesečeva splav', objavljenu 2004, koja je nagrađena nagradom 'Grigor Vitez' za ilustracije, te 'Bajku o Sigismundi i Krpimiru' koja je uvrštena u prestižni katalog najboljih knjiga za djecu 'The White Ravens' te objavljena u digitalnom obliku na stranicama međunarodne dječje biblioteke sveučilišta u Marylandu. Dvije su autorice ponovno uspješno surađivale 2006. u izradi slikovnice 'Proždrlica' u seriji Etno-priča Sanje Lovrenčić (naklada Kapitol).