ROMAN CESTE

Miljenko Jergović: 'Freelander'

21.10.2008 u 11:47

Bionic
Reading

Iz naklade izdavačke kuće Ljevak izašlo je hrvatsko izdanje romana 'Freelander' novinara i književnika Miljenka Jergovića

Roman 'Freelander' Miljenka Jergovića lani je objavila izdavačka kuća Ajfelov most iz Sarajeva. Roman je, poput piščeva prethodnog djela 'Buick Riviere', kombinacija takozvanog romana ceste i sirove melodrame. Najkraći Jergovićev roman na dvjestotinjak kartica teksta donosi priču o profesoru povijesti Karlu Adumu, rodom iz Bosne, čiju sivu zagrebačku svakodnevicu mijenja primitak telegrama o smrti strica.

Penzionirani profesor Adum koji je nakon odlaska u mirovinu postao udovac i zaboravio sve razloge za život, u svojemu 30 godina starom Volvu kreće na put u rodno Sarajevo. Na putu od Zagreba do Sarajeva, glavni lik se bori s duhovima prošlosti, mučnom situacijom iz djetinjstva zbog koje je napustio rodni grad, te slikom promijenjene Bosne koju sada jedva prepoznaje. U 'Freelanderu' je ponovno oživljena i opsesivnu veza muškaraca i njegova 'limenog ljubimca', u ovome slučaju Volva kojega bi se profesor najradije riješio, a koji je svojevrsna slika njegova životnog neuspjeha.

Za razliku od prijašnjih Jergovićevih djela, njegov najnoviji uradak daleko je mračnije atmosfere, prošaran cinizmom i ironijom. Miljenko Jergović na velika vrata književnosti ušao je 1994. zbirkom pripovijedaka o kaotičnoj svakodnevici zaraćene Bosne i Hercegovine naslovljenom 'Sarajevski Marlboro'. Djelo je nagrađeno Nagradom za mir Ericha-Marije Remarquea, te nagradom Ksaver Šandor Gjalski. Ubraja se u najplodnije bosanskohercegovačke pisce, a neka od njegovih posljednjih djela su 'Buick Riviera' (2002), 'Dvori od oraha' (2003), 'Rabija i sedam meleka' (2004), 'Inšallah, Madona, inšallah' (2004), 'Glorija in excelsis' (2005), 'Žrtve sanjaju veliku ratnu pobjedu' (2006), 'Ruta Tannenbaum' (2006) i 'Drugi poljubac Gite Danon' (2007).