pero godine

Miljenko Jergović dobitnik je književne nagrade Prozart

24.05.2017 u 18:35

Bionic
Reading

Cijenjeni književnik Miljenko Jergović osvojio je nagradu Prozart za doprinos razvoju suvremene književnosti, prema jednoglasnom izboru odbora ovogodišnjeg Međunarodnog književnog festivala 'Pro-za Balkan', a nagrada će mu biti uručena u Skoplju zadnjeg dana festivala

Poznati bosanskohercegovački književnik i novinar Miljenko Jergović ovogodišnji je dobitnik međunarodne književne nagrade Prozart za doprinos razvoju suvremene književnosti na Balkanu. Nagrada Prozart književniku će biti uručena na Međunarodnom književnom festivalu 'Pro-za Balkan' u Skoplju trećeg dana festivala, 30. svibnja 2017.

'Izuzetno obiman i prepoznatljiv opus Miljenka Jergovića uključuje nadahnute knjige poezije i eseja, ali posebno se ističu njegova prozna djela. Od proznog prvijenca, knjige kratkih priča 'Sarajevski Marlboro', do najnovijih djela, Jergović svojim osebujnim autorskim pristupom isprepliće dokumentarno, autobiografsko i fikcionalno, baveći se prošlošću i sadašnjošću, pripovijedajući povijest svoje i drugih obitelji. Njegov bogati jezik i spisateljski stil određuju ga kao suptilnog i jezično profinjenog proznog autora ovih prostora', obrazložio je Odbor za dodjelu nagrade.

Nagrada je Miljenku Jergoviću pripala jednoglasnom odlukom odbora za dodjelu nagrade u čijem su sastavu bili Ermis Lafazanovski kao njegov predsjednik, umjetnički direktor Festivala 'Pro-za Balkan' Aleksandar Prokopiev i Dejan Trajkoski, ravnatelj Festivala.

Ovogodišnji, peti festival 'Pro-za Balkan' održat će se od 28. do 30. svibnja u Skoplju, a na festivalu će, osim dodjele nagrade Prozart, biti predstavljeni mnogobrojni književnici i njihova književna djela.