KONCERT POD NEBOM

Matija svira Arsena u parku skulptura Zbirke Richter

16.09.2015 u 10:37

Bionic
Reading

U okviru programa Jazz na Vrhu u Zbirci Richter (Vrhovec 38) ovogodišnji rezidencijalni gost Matija Dedić svoj koncert u petak 18. rujna posvetit će svom nedavno preminulom ocu Arsenu

Projekt Jazz na Vrhu osmišljen je za prostor Zbirke Richter i dio je programa u kojem se povezuju glazbena i izložbena djelatnost. Večer u Zbirci Richter počinje u 19 sati razgledanjem stalnog postava umjetničkih radova Vjenceslava Richtera, a potom u Parku skulptura Zbirke Richter od 20 sati slijedi koncert Matije Dedića na otvorenom. Ulaz je besplatan.

Koncert je nazvan 'Matija svira Arsena', čime on najavljuje i istoimeni diskografski rad koji izlazi u listopadu. Očekuju vas najveći hitovi Arsena Dedića, kao i dijelovi njegova opusa filmske glazbe.

Matija Dedić rođen je u Zagrebu. Jazz akademiju u Grazu upisao je 1991, a diplomirao 1997. u klasi profesora Haralda Neuwirtha. Privatne sate imao je kod J. Taylora u Kölnu te kod Hala Galpera, Billa Dobinsa i Barryja Harrisa. Povratkom u Zagreb 1997. počeo je aktivno nastupati, a njegova glazba postiže velik ugled u Hrvatskoj i inozemstvu. U godinama koje su uslijedile svira s vlastitim sastavom pod nazivom Boliers Quartet, s kojim prati glazbenike kao što su Benny Golson, Kenny Burrell, Roy Haynes, José Feliciano i sastav All Stars Band.

Dedić piše glazbu za televiziju i kazalište te povremeno nastupa s poznatim hrvatskim pop glazbenicima. Od Hrvatskog društva skladatelja dobio je nagradu za album pod nazivom 'Octopussy' u kategoriji najboljeg mladog hrvatskog skladatelja i autora u posljednjih 10 godina. U srpnju 2002. nastupio je na Montreux Jazz festivalu u Francuskoj kao jedan od 11 finalista odabranih među više od 400 pijanista iz cijelog svijeta.