NAGRADA DIAGRAM

Mačke, pite i fekalije u utrci za najčudniji naslov knjige

21.03.2014 u 11:00

Bionic
Reading

Nagrada Diagram dodjeljuje se za djelo najčudnijeg naslova. Britanski časopis Bookseller koji nagradu dodjeljuje od 1978. objavio je šest finalista za 2014. godinu

Nakon što je lani pobjednicom u ovom natjecanju bizarnosti proglašena knjiga 'Kako zaštiti kokošinjac od zloduha?' (Goblinproofing One's Chicken Coop) Reginalda Bakeleyja i Clinta Marsha, koja pruža praktične savjete kako kuću zaštititi od zločestih vilenjaka, patuljaka i sličnih zloduha, obznanjen je početak nove utrke.

Ni ove godine među odabranim naslovima nisu zaobiđeni oni animalni; tako imamo mačke i pastrve. Izostavljene nisu ni fekalije koje se spominju u čak dva naslova, no za razliku od lanjskih, ove godine među odabranima nema ni spomena spolnim organima, inače popularnima među kandidatima za Diagram prize.

Među finalistima našle su se začudna studija o životu i pitama pod naslovom 'Pitografija: Gdje pita susreće biografiju?' (Pie-ography: Where Pie Meets Biography) autorice Jo Packham, i 'Kako moliti kad ste ljuti na Boga' Iana Punnetta koji savjetuje kako otpustiti srdžbu.

Finalist Dincan Brown intenzivno se bavi pastrvama, njihovom prošlošću i literaturom posvećenom toj vrsti u djelu 'Jesu li pastrve južnoafričke?', a za sve mačkoljupce tu je knjiga 'Mačke radničke klase: Mačke iz trgovina New Yorka' (Working Class Cats: The Bodega Cats of New York City) posvećena ovim četveronožnim ilegalcima nastanjenim u supermarketima, dućanima, skladištima i sličnim prostorima.

Tu su i dva naslova posvećena toaletnom humoru: 'Kako kakati na spoju' Matsa & Enzo (How to Poo on a Date) i 'Podrijetlo fekalija' (The Origin of Feces) Davida Waltera-Toewsa.

O pobjedniku će odlučiti glasovi posjetitelja stranice, a bit će proglašen 21. ožujka.